Du kanske knappt ser labradoren på bild. Men gyttjebadaren från Storbritannien roar just nu miljoner tittare på sociala medier.
”Skaffa en labrador, sa dom. Det är en rolig hund full av bus. Men såna här busiga saker kan jag klara mig utan” förklarar den trötta ägaren.

Det finns 40 000 labradorer i Sverige och de flesta ägare kanske känner igen beteendet som uppvisas i den nya filmen, som gjort stor succé senaste veckan: en labrador som glatt dyker i en gyttjepöl.

Många labradorer älskar att simma och är i sitt element när de får chansen att plaska runt i vatten.
Deras vattenavvisande päls och speciella tassar gör dem också till skickliga simmare och bidrar till deras förmåga att arbeta i vatten.
Om de ser en smutsig gyttjepöl är det samma sak som vatten i deras värld.

Den här labradoren från Barnsley i norra England fick till sin glädje se en stor och ganska djup gyttjepöl – och det blev en lång badstund.
Ägaren var inte road:
”Skaffa en labrador, sa dom. Det är en rolig hund full av bus. Men såna här busiga saker kan jag klara mig utan” förklarar den trötta ägaren.

Labradorer är kända för sin passion för att gräva, skutta och leka i smutsen, och det finns flera anledningar till varför de verkar älska att bli smutsiga.
För det första har det att göra med deras naturliga instinkt och arv. Som jakthundar har labradorer ett inbyggt behov av att utforska sin omgivning och använda sina sinnen, inklusive luktsinnet.

Att rulla sig i smutsen kan ge dem möjlighet att absorbera olika dofter, vilket kan vara en form av social kommunikation med andra hundar eller ett sätt att identifiera saker i sin omgivning.
Utöver det är det också en form av fysisk aktivitet och underhållning för labradorer.

Att gräva och rulla sig i smutsen ger dem möjlighet att släppa ut överskottsenergi och aktivera sina muskler. För dem är det inte bara smutsigt, det är också roligt!
Dessutom kan smutsen ha en svalkande effekt på deras päls, särskilt under varma dagar, vilket gör det till ett sätt för dem att reglera sin kroppstemperatur.

Sammanfattningsvis kan labradorers kärlek till smutsen förklaras av deras instinktiva behov av att utforska och kommunicera, deras önskan att få motion och underhållning, samt smutsens praktiska fördelar för deras fysiska hälsa.

Så det är bara att bita ihop för alla labradorägare: räkna med att ägna flera timmar av rengöring om din labbe får syn på en gyttjepöl.
Det är oklart hur länge labradoren i filmen behövde tvättas.

Den brittiska labradoren i gyttjan har blivit en viral succé.

”Skaffa en labrador, sa dom. Det är en rolig hund full av bus. Men såna här busiga saker kan jag klara mig utan” förklarar den trötta ägaren.

Ett typiskt labbe-beteende.

Snorklar runt i gyttjan.