Den lilla hunden Max hade levt länge under vidriga förhållanden och förvandlats till en trasslig hårboll. Den godhjärtade hundtrimmaren Leni blev en räddare. 
– Vi blev chockade när vi såg honom. Han måste ha lidit under lång tid. Pälsen var så tung att han hade ont, säger hon.

Det kan göra väldig ont att se lidande och försummade hundar. De är ju beroende av oss människor och vår välvilja. Och extra smärtsamt var det att se den lilla blandrasen Max som nyligen togs omhand i den serbiska staden Novi Sad.

” Vi blev chockade när vi såg Max. Han måste ha lidit under lång tid. Pälsen var så tung att han hade ont.”

Han var fånge i sitt eget trassel, med en tjock päls som i princip hindrade honom från att röra sig, äta och göra sina behov.

Hundtrimmaren Leni bor i staden och tvekar inte att hjälpa hundar i nöd. Efter att sett så många lidande hundar springa omkring i sin hemstad så har hennes engagemang ökat: på Youtube visar hon upp sitt envisa arbete med att hjälpa de mest nergångna hundarna.

Men Max öde fick hennes hjärta att blöda extra mycket.
– Vi blev chockade när vi såg honom. Han måste ha lidit under lång tid. Pälsen var så tung att han hade ont. Det var en av de värsta fallen som jag sett, och jag har sett en hel del, säger hon.

Leni konstaterar att Max försummad bortom allt förstånd. Han hade levt i ett litet rum under lång tid.
– I det lilla utrymmet fick han göra allt; äta, sova, bajsa…stanken måste ha varit enorm. Hans päls var ett virrvarr av tjocka knutar.

Det blev en svår utmaning även för en rutinerad hundklippare. Pälsen var så trasslig och tjock att rakapparaterna knappt kunde nå igenom trasslet.
– Vi fick ta det långsamt steg för steg och starta med sax, säger Leni.
– All päls från ryggen rakades loss i en tung bit, det blev ett kilo smutsklump.

Flera timmars klippning för att rädda Max.

Tassarna täcktes av stora klumpar torkad avföring och Leni fick försiktigt klippa loss allt under flera timmar.
– När allt var klart kunde vi se en fantastisk hund. Under allt trassel är han en vacker liten pojke.

Tittarna har reagerat kraftigt över hur illa Max har behandlats.
”Tack så mycket för att du befriade den här söta lilla hunden från allt det där hemska toviga. Och de där naglarna!! Vad smärtsamt det måste ha varit. Stackars liten. Tack och lov blev han hittad och omhändertagen” skriver Frei Neskovic.

”Den som lät den stackars vackra hunden hamna i det tillståndet borde fängslas i tio år och förbjudas att äga några husdjur igen” anser Karl Hampson.

Den sorgliga historien har tack och lov ett lyckligt slut. Många tittare hörde av sig blixtsnabbt och ville adoptera Max.
– Tack vare den här filmen hörde flertalet tittare av sig och anmälde sig som adoptivfamilj. Jag kan nu berätta att han har kommit till en kärleksfull familj som aldrig kommer utsätta honom för något liknande igen, säger Leni.

 

Hundtrimmaren Leni hjälpte Max till ett normalt liv igen.

Max – en söt hund under allt trassel.

”När allt var klart kunde vi se en fantastisk hund. Under allt trassel är han en vacker liten pojke.”

Söta Max har nu adopterats.