Här är bilden som fick polis i Slovakien att höja på ögonbrynen. En leende hund sitter bakom ratten i en bil som rusar fram i 61 km/h. 
– Min hund hoppade plötsligt upp i mitt knä, försvarade sig bilens ägare. 
Nu får ägaren (inte hunden) böter för både fortkörning och vårdslöshet i trafik.

Hundar är som bekant riktigt smarta djur och kapabla att utföra fantastiska uppgifter. Men frågan är nu: har hundar även lärt sig att köra bil?
Bilden från en fartkamera i staden Šterusy, i västra Slovakien, visar nämligen en brun hund ”sittande lydigt bakom ratten på en Škoda” enligt polisens beskrivning.

Hunden ser ut att köra bilen, men ägaren menar att han blev överrumplad. ”Min hund hoppade plötsligt upp i mitt knä”.

Fordonet färdades 11 km/h över hastighetsgränsen och därför tog fartkameran en bild som nu har spridits över världen. Bilens ägare, en 31-årig man, hävdar att det var han som faktiskt körde fordonet, men att hans hund plötsligt hade hoppat upp i hans knä.
Polisen menade att det inte hade skett några plötsliga rörelser i bilen och de bötfällde därför mannen för att ha brutit mot trafikreglerna. Dessutom fick han en bot för fortkörning.

Den slovakiska polisen har insett det komiska i situationen och på sociala medier har de förklarat att även hunden tillrättavisats och fått några snabblektioner i trafikvett. Samtidigt uppmanades förare att säkra sina husdjur ordentligt när de reser, eftersom även små djur kan äventyra trafiksäkerheten.

Volvo gjorde en stor studie för fyra år sedan. Resultatet visade att förare som inte höll fast sina hundar i bilar var betydligt mer benägna att tappa koncentrationen.
Forskarna hävdar att att antalet ”osäkra körbeteenden” som avledde en förares uppmärksamhet från vägen framför ökade med 137 procent när hundar inte var ordentligt säkrade i bilar.