Jakthunden Frans var bortsprungen i sex dygn. Då kallades id-hunden Sune och matten Hanna Ericsson in. 
”Sune lyckades spåra reda på Frans på endast 50 minuter. Ett snyggt spårarbete resulterade i att Frans fick komma hem till sin älskade familj” berättar Hanna.

Alla djurägares mardröm är att den älskade hunden eller katten helt plötsligt rymmer. Om det skulle hända, så kan man ta hjälp av en tränad id-hund att spåra upp det försvunna djuret.
Och en av Sveriges bästa id-hundar heter Sune, en engelsk cockerspaniel som bor i Örnsköldsvik med matte Hanna Ericsson.

För en vecka sedan fick Sune och Hanna ett nytt tufft uppdrag: hitta den bortsprungna hunden Frans. Hunden hade rymt med en tio meter löplina hängande efter sig.
Dagarna gick och ägarna kunde inte lokalisera sin hund. När det hade gått sex dygn hörde de desperata ägarna av sig till erkänt duktiga id-ekipaget Hanna och Sune i Örnsköldsvik.

@hundtokig FRANS ÄR ÅTERFUNNEN EFTER 6 DYGN PÅ RYMMEN MED EN 10M LÅNG SPÅRLINA EFTER SIG! 😭❤️🙏 Sune lyckades spåra reda på Frans på endast 50min! Som smeller fick Sune en kamm som man använde samma dag som Frans drog. Sune gjorde ett snyggt spårarbete och det resulterade i att Frans fick komma hem till sin älskade familj!🙏❤️🌟 Så nu är älskade och saknade Frans återigen hemma efter 6 dygn i skogen hos sin otroligt fina familj! 🌟❤️ Frans mår bra och AT är som vanligt! ❤️ #engelskcockerspaniel #englishcockerspaniel #cockerspaniel #cockerspaniels #cockerspanieln #suneidhund #Sune #bizzhaiekennel #sableroan #ienklassförsig #klassfoder #klasshund #happydog #livet #spårhund #cockerspaniellife #cockerspanieloftheworld #bizzhaiesune #cocker #spaniel #lovecocker #lovecockerspaniel #oneinamillion #aktiveramera #arbetanderas #fördig #bizzhaiesune #oslagbar #sableroan #bizzhaie #idhund #arbetandecocker #uppletande #aktivcockerspaniel #hjärngympa #hundträning #lycklighund #jämthund #laika #återfunnen #Dorotea #2024 #juli ♬ Coming Home – Diddy – Dirty Money

Hanna och Sune gav sig ut i skogarna för att ta sig an det tuffa uppdraget att hitta Frans.
En id-hund behöver helst en s k ”smeller” (ett doftspår) för att göra ett bra jobb. Och som smeller fick Sune en kam som man använde samma dag som Frans försvann.

Det doftspåret räckte för Sunes fantastiska nos. Han fick upp ett spår nästan omgående.

”Sune lyckades spåra reda på Frans efter endast 50 minuter. Det var ett snyggt spårarbete och resulterade i att Frans fick komma hem till sin älskade familj. Så nu är älskade och saknade Frans återigen hemma efter sex dygn i skogen” berättar Hanna Ericsson.

Hanna Ericsson och den suveräna id-hunden Sune.

Hanna passade på att lägga upp en film där Frans just blivit återfunnen och kastar sig glatt i ägarens famn. Frans ser även ut att vilja tacka id-hunden Sune för ett väl utfört arbete.

Hanna Ericsson och Sune är numera rutinerade i sitt arbete.
Tidigare arbetade Hanna i ett gatukök när hon först fick höra talas om hundar som är speciellt tränade för att hitta djur. En kund som själv hade en så kallad id-hund berättade hur de jobbar och tyckte att Hanna skulle utbilda hunden Sune.

Sune och Hanna lärde sig mycket på kursen. De jobbar som ett team för att nå bästa resultat.
Att sluta spåra och söka Hannas uppmärksamhet är Sunes sätt att visa att han är klar. Han skäller aldrig vilket Hanna är tacksam för eftersom det skulle kunna skrämma många djur.

Här hittar id-hunden bortsprungna Frans. Bilden t v: Frans intrasslad i sin lina. T h: id-hunden Sune som nosar sig genom skogen.

Att söka försvunna djur med id-hund är mest ett intresse för Hanna som annars jobbar heltid som personlig assistent.
– Jag försöker hjälpa till så ofta jag kan. När jag har tvingats säga nej några gånger så tar det i hjärtat eftersom man är så mån om djuret.

En id-hund ska söka upp ett spår efter det djuret vars doft den fått i smellern. Även om spåret är flera kilometer bort ska id-hunden komma fram till spåret och berätta att ”här är spår efter just det bortsprungna djuret vi söker.”

Den ska inte följa andra spår. Det är sällan en id-hund hund får ett spår som den ska följa i flera mil när den kommer till platsen.

En id-hund ska alltså lära sig avstå från att följa eller markera fel doft, hundens förare ska kunna planera genomsök utifrån terräng, information och karta.

När du vill ha hjälp av en id-hund, kontrollera att de har en utbildning så du får rätt hjälp. En spårhund eller en sökhund är inte samma sak. Här kan du läsa mer om deras fantastiska arbete.

Här är id-hunden Sunes sida på Facebook.

HundExtra har skrivit om hundaras otroliga förmåga att känna dofter på långt håll.
Hundars luktsinne är upp till 100 000 gånger starkare än människors. Förklaringen stavas luktreceptorer. Hundar har cirka 300 miljoner i sina nosar. Som jämförelse har vi människor sex miljoner.
Men frågan är om Sune har Sveriges bästa nos. Han är i alla fall en riktig hjälte.

Id-hunden Sune nosade upp försvunna Frans. Det tog bara 50 minuter för Sune att få upp spåret och kunna lokalisera den bortsprungna hunden.