Nya Zeeland kommer inom kort att förbjuda vinthundsracing.
”Det är fortfarande en oacceptabelt hög andel skadade hundar” förklarar regeringen.
Sporten har länge varit föremål för kritik i landet, med anklagelser om att vissa uppfödare misshandlar eller dopar djuren.

Djurrättsgruppen Safe har rapporterat över 2 500 skador och nästan 30 dödsfall under de senaste tre åren inom sporten greyhound racing (vinthundsracing).
Regeringen planerar därför att avveckla industrin under de kommande 20 månaderna, för att ge tid för omplacering av racinghundar och för att människor i branschen ska kunna övergå till andra jobb.

Nya Zeelands regering planerar att avveckla industrin under de kommande 20 månaderna, för att ge tid för omplacering av racinghundar och för att människor i branschen ska kunna övergå till andra jobb.

Racingminister Winston Peters betonade att beslutet fattades för att skydda hundarnas välbefinnande.
Trots framsteg inom vinthundsracingindustrin under de senaste åren så räcker det inte, anser Nya Zeelands regering.

År 2021 dog 232 racinghundar och 900 skadades, enligt lokala medierapporter.
Djurrättsgruppen Safe registrerade över 2 500 skador och nästan 30 dödsfall under de senaste tre åren.

Greyhound Racing New Zealand, en branschorganisation som består av vinthundsklubbar över hela landet, uttryckte sin besvikelse över regeringens förslag.

De hävdar att beslutet förbiser de framsteg som har gjorts och att förbudet kommer att skapa ett kulturellt och ekonomiskt tomrum. Vinthundsracing står för 8,5 procent av Nya Zeelands racingindustri på sju miljarder kronor, med drygt 1 000 heltidsanställda.

Nya Zeelands regering planerar att avveckla industrin under de kommande 20 månaderna, för att ge tid för omplacering av racinghundar och för att människor i branschen ska kunna övergå till andra jobb.

Djurrättsgrupper som länge har kämpat för att industrin ska stängas jublade över tisdagens tillkännagivande. Safe kallade det en ”monumental seger för djurrättigheter”.

Nya Zeelands äldsta djurskyddsorganisation SPCA uttryckte sin glädje över beslutet och uppmanade andra länder som tillåter vinthundsracing att följa efter.

En viktig uppgift nu är att omplacera de uppskattningsvis 2 900 racinghundar som finns kvar i landet. Regeringen har infört en lag för att förhindra onödigt dödande av racinghundar och ytterligare lagstiftning kommer att läggas fram för att möjliggöra slutet på vinthundsracing.

I Sverige har hundkapplöpning med greyhounds varit ganska begränsad. Här finns det en liten men dedikerad grupp som fortfarande sysslar med hundkapplöpning, främst i privata sammanhang eller på mindre arenor, men sporten är inte lika utbredd som i många andra länder.

De flesta greyhounds i Sverige finns alltså i privata hem, där de lever som familjehundar snarare än tävlingshundar.

Den mest kända arenan för greyhound racing i Sverige var Solvalla i Stockholm, som på 1980-talet anordnade tävlingar med greyhounds. Här hölls det populära evenemang som lockade åskådare, men efterhand minskade intresset, och sporten tappade momentum. År 1990 beslutade man att lägga ner den officiella verksamheten på Solvalla.

Idag finns det fortfarande ett litet antal hundkapplöpningstävlingar i Sverige, men sporten är mycket mindre vanlig än exempelvis trav eller galopp.

Tävlingar med greyhounds är också i många fall kontroversiella, och djurrättsorganisationer har ofta kritiserat sporten för de påfrestningar den kan innebära för hundarna. Trots detta finns det fortfarande entusiastiska personer som stödjer och deltar i sporten, även om den i Sverige inte har samma genomslag som i andra länder.