Canis panther låter knappast som en hundras. Men på 70-talet föddes det här respektingivande muskelpaketet upp med ett enda syfte: att vara den perfekta vakthunden.
– Canis panther skulle kunna vara den perfekta hunden för en skurk i en James Bond-film, säger veterinären Linda Simon.

När man titta på bilderna så kan man bara känna respekt för det 65 kilo tunga muskelpaketet med den genomträngande blicken. Blotta närvaron av en canis panther gör att den som funderar på att ställa till bus lägger ner sina planer.

Canis panther, den okända hundrasen som skapades på 70-talet.

– Canis panthers unika utseende bidrar till mystiken. Storleken och musklerna ger ett imponerande intryck. Och rasens namn, jämförelsen med pantern, har bara ytterligare förstärker den gåtfulla charmen, säger veterinären Linda Simon på University College i Dublin.

På 70-talet ville tre uppfödare i Chicago, USA, skapa en intelligent, lojal och kraftfull hund med potential inom vakthållning och spårning.
Cleotha ”Scorpio” Jones, Michael Stratten och Lucas Lopez använde sig av fyra kända raser: dobermann, labrador retriever, amerikansk staffordshire terrier och grand danois.

Blandningen av de fyra raserna väckte direkt frågor och diskussioner. Dobermann och amerikansk staffordshire terrier har båda en välkänd historia som kamphundar.
Det ledde snabbt till oro för aggressivitet hos den nya mixen.

Och flera hundexperter understryker vikten av noggrann avel och umgängesträning för att undvika problembeteenden hos canis panther.
– Canis Panther är en mycket intressant designerhund som inte följer reglerna. Medan hybrider tenderar att vara en blandning av två stamtavlor, är canis panther sammansatt av inte två utan fyra olika hundraser, menar veterinären Linda Simon.

– En lojal doberman pinscher, en beskyddande amerikansk staffordshire terrier, en söt labrador retriever och en majestätisk grand danois…med så många raser kan temperamentet hos canis panther variera från hund till hund och kan vara svårt att förutsäga.

Framtiden för canis panther anses vara ganska osäker. Rasen är fortfarande ”under utveckling” och behöver tid för att etablera sig och uppnå erkännande från etablerade kennelklubbar.
För att nå det krävs ett stort engagemang från uppfödare. De måste fokusera på sund avel, noggrann dokumentation och mycket umgängesträning med hundarna.

– Canis panther är en maskin som byggts för att träna. Hundarna lever och andas sin träning och även unga hundar kan bemästra ganska avancerad träning när de är i rätt händer. Det är en smart hund, de plockar upp nya träningssignaler med lätthet och ju mer varierande och utmanande träningspasset är, desto gladare blir hunden, menar veterinären Linda Simon.

– Canis panther ser ut som hunden en skurk i en James Bond-film kan äga. De är uppfödda för att se imponerande och attraktiva ut, de har en kort snygg päls och en kropp som är kraftigt muskulös.

”Med så många raser kan temperamentet hos canis panther variera från hund till hund och kan vara svårt att förutsäga.”

”Canis panther skulle kunna vara den perfekta hunden för en skurk i en James Bond-film” säger veterinären Linda Simon.

Canis Panther.