Den är tåligare än en vanlig fästing och kan sprida ett 40-tal sjukdomar. Den brokiga hundfästingen har tyvärr kommit till Sverige för att stanna.
– Den brokiga hundfästingen hoppar på ett djur och sitter fast i tre till fyra dygn, säger laboratorieveterinären och forskaren Giulio Grandi.

Tänk att man aldrig får slappna av när man har hund. Nu när sommarvädret äntligen är här och promenaderna blir behagliga i solen så kommer nu en varning: se upp för den nya typen av farlig fästing.

Arten brokig hundfästing kan bära på en malarialiknande parasit, som hos hundar kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen babesios.
Dessutom kan den lilla rackaren bära på ytterligare ett 40-tal andra sjukdomar som kan smitta människor.

Arten brokig hundfästing kan bära på en malarialiknande parasit, som hos hundar kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen babesios.

Exakt hur den nya fästingen kommit till Sverige är oklart. Den finns sedan tidigare i länder som Polen, Baltikum, Nederländerna och England och med klimatförändringen har den nått Danmark och Sverige. Orsak till spridningen kan vara fler hjortdjur i Europa, färre rovdjur och att hundar rastas på rastplatser i Europa.

Det första fyndet någonsin gjordes 2010 i Skåne, då en kvinna hittade en på sitt ben efter en promenad.

I Dalarna hittades den brokiga hundfästingen på en hund 2012, men det visade sig att den blivit smittad i Frankrike. Senare har fynd gjorts i Skåne.

– Frågan borde snarare vara ”varför den inte redan är etablerad?”. I Sverige har vi redan alla förutsättningar, både med vädret och ett kallt klimat, säger veterinären och forskaren Giulio Grandi på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

– Den är väldigt tålig. Den är till och med tåligare än den vanliga fästingen, så den borde absolut kunna etablera sig i Sverige.

Giulio Grandi har en uppmaning till familjer som ska åka på utlandssemester med sin hund:
– Den brokiga hundfästingen hoppar på ett djur och sitter fast i tre till fyra dygn. Därför rekommenderar vi att man ger hunden profylax så fort man är tillbaka.

Profylax finns i halsband, spot on-droppar eller tabletter och ska förebygga fästingar.

SVA uppmanar folk att rapportera om man upptäcker en fästing som ser ovanlig ut, till exempel på sin hund, katt eller på sig själv.

– Ovanliga eller exotiska fästingar som påträffas i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som idag inte förekommer i Sverige, säger Giulio Grandi på SVA.

Fästingen är än så länge så ovanlig i Sverige. Därför vill Anders Lindström, insektsforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, inte oroa hundägare alltför mycket.
– Det är ungefär som vår vanliga fästing. De spelar väl lite i samma liga, men den här är inte lika sugen på människor, säger han.

Läs även om veterinärens tips: Så här hittar du fästingar på din hund.

Veterinären tipsar om fem ställen där fästingar brukar vilja gömma sig på hunden.