All forskning visar att hundägande är något positivt – särskilt för seniorer.
Men valet av ras är viktigt.
Här listar experterna de sex bästa raserna för dem som är över 55.

– Pensionärer som går i hundköpartankar borde göra research kring underhåll, motion och pälsskötsel för att finna en ras som bäst passar deras livsstil, säger veterinären och djurpexperten Jacqueline Brister till Bestlife.
Efter den amerikanska pensionärsorganisation AARP är det sedan bara att skörda frukterna av beslutet.

Hundar kan enligt organisationen reducera seniorers stress, känsla av ensamhet, förbättra hjärt- och kärltillstånd och sammantaget stärka livskvaliteten.

Förutom det pekar forskare på att hundägande leder till en hälsosammare livsstil på grund av ökad fysisk aktivitet. Det kan också förbättra känslomässiga symptom som att hålla tankarna på smärta borta.

För den som behöver hjälp med valet av hundras har Parade Pets pratat med fyra experter, två veterinär och två hundtränare. Här är deras lista över de sex bästa raserna för seniorer:

 • Bichon frise:

  En liten hund som inte sällan blir tyngre än fem kilo. En tillgiven ras och pälsskötsel som går att hantera gör den till en mycket passande hund för seniorer. Rasens intelligens och villighet att vara till lags gör den lätt att träna och de begränsade motionsbehoven passar oftast äldres vanor. Storleken gör också att de är lätta att resa med.

 • Minischnauzer:

  En ras som inte kräver mycket underhåll, fäller lite och bara behöver begränsad pälsskötsel. Den kompakta storleken gör dem lätta att rasta eller ta med på utflykter. Den genomsnittliga livslängden är tolv år och de kan därmed ge sällskap under lång tid.

 • Cavalier king Charles spaniel:

  – En mild ras med stillsamt temperament som lätt anpassar sig till en lugnare livsstil. Den kräver inte mycket motion, vill gärna glädja sin husse eller matte och är därför lätt att träna, säger hundtränaren Garrett Wing, grundare av American standard dog training, i Parade Pets.

 • Welsh corgi pembroke:

  Corgi toppar den här listan när det gäller att vara söt. Rasen har en charmig sida och en pigg utstrålning som kan få den suraste person att dra på smilbanden. Hundarna är sociala och beskyddande och således utmärkta vakthundar – inte minst för äldre som vill att någon ska kunna varna dem.
  För att trivas kräver corgin regelbunden pälsskötsel, daglig motion och mental stimulans. För en husse eller matte som trivs i naturen är det här ett perfekt hundval.

 • Greyhound:

  Rasen är känd som tävlingshund. Men till sinnet är greyhound en lugn och kärleksfull hund perfekt för seniorer.
  – De har fina personligheter och passar för den pensionär som vill ha en lite större hund, säger veterinären Rachel Courville.
  – Det är överraskande lugna hundar. Och även om de är kända för att kunna löpa snabbare än de flesta raser gillar de vilostunder. Deras smeknamn är ”Världens snabbaste soffliggare”.

 • Pomeranian:

  Rasen rekommenderas varmt av veterinären Meghan Denney. Eftersom pomeranian är en liten hund är de enkla att sköta för pensionärer. Med en rolig och pigg personlighet kan de lätta förvandla en mörk dag till något ljust. Med rätt träning kan de också bli fina och skötsamma hundar.
  Denney påpekar för Parade Pets att det inte är en ras som ska daltas med för mycket.
  – Det betyder inte att vi älskar dem mindre, men de ska inte behandlas som små barn, säger hon.