Har du döpt din hund till Luna, Doris eller Bella? Då är du inte ensam. Statistik visar att de namnen är vanligast i år.

Många har valt att skaffa hund i år och i toppen på listan över de mest populära namnen 2023 finns Luna, Doris och Bella, tätt följda av Sally och Bosse. Det visar statistik från Sveland Djurförsäkringar.
Molly har under hela 2000-talet varit det populäraste namnet, men har halkat ner på listan till en åttonde plats bland tikar. Däremot är Bella ett klassiskt namn som många hundägare fortfarande gillar.

Spelar det någon roll vad hunden får för namn?
– Ja, det finns några saker som kan vara värda att tänka på. Namnet ska gärna vara lätt att säga och inte för långt. Ett kort namn är lättare för hunden att känna igen, vilket kan underlätta när man tränar lydnad, säger Linda Kreutz, vd på Sveland Djurförsäkringar som själv har en hund som heter Bella.
– Många väljer namn med två stavelser eftersom de är praktiska och lätta att använda.

Spelar det någon roll hur namnet används?
– Ja, det är viktigt att använda namnet i positiva sammanhang och inte som en tillrättavisning. Hundar förstår inte att deras namn är ett namn på dem själva. De tror istället att det är ett ord vi säger till dem när vi vill dem något, säger Linda Kreutz.

Hon menar att namnet bör vara positivt laddat, hunden ska bli glad när den hör sitt namn.
– Används namnet olämpligt och som delar av tillrättavisningar, finns det en risk att hunden slutar lyssnar på sitt namn eller går undan när den hör det, säger Linda Kreutz.

Tio mest populära hundnamnen 2023

Luna

Doris

Bella

Sally

Bosse

Sigge

Molly

Milo

Enzo

Harry

 

Tikar

Luna

Doris

Bella

Sally

Molly

Elsa

Selma

Stella

Freja

Leia

 

Hanar

Bosse

Sigge

Milo

Enzo

Harry

Charlie

Ludde

Max

Bruno

Leo