Andrey Musienko trodde att han adopterade en liten hundvalp.
Det visade sig att ”hunden” var världens största varg. 65 kilo muskler, två meter lång och enorma huggtänder.
–  Jag och Akela har ett starkt band och fullt förtroende för varann. Han biter mig alltid försiktigt när han leker, förklarar Andrey.

Andrey Musienko bor i en avlägsen del av Sibirien, med stora skogar intill husknuten. Här får man vara beredd på plötsliga möten med vilda djur.
Men trots sin livslånga vana av det sibiriska vildlivet inträffade något som Andrey aldrig hade kunnat räkna med, skriver Dagens Bostad.

Världens största varg Akela med adoptivpappan Andrey.

– Jag hade bara tänkt värma mig med en snabb promenad i skogen, men hörde ett svagt ylande långt in bland träden. Ihopkrupen vid ett träd låg en liten valp, berättar han.
Valpen var så pass nyfödd att ögonen fortfarande var slutna, troligen bara några dagar gammal.

– Jag var helt säker på att det var en hund. Och jag kunde inte förstå varför någon skulle överge en sådan hjälplös varelse mitt i skogen. Så jag tog upp den huttrande valpen och försökte värma den, sen skyndade jag hem.

Den lilla valpen återhämtade sig snabbt och Audrey bestämde sig för att adoptera honom och ge namnet Akela.

Det var bara en sak som förvånade Andrey: valpen växte snabbt till en bjässe.
– Jag kunde inte tro mina ögon. Jag hade ju inte fött upp en hund, Akela visade sig vara världens största varg.

Andrey och Akela som valp (t h).

Man kan förstå Andreys förvåning. Akela är en sällsynt svart varg, som normalt sett bara finns i Nordamerika. Färgen beror på en genetisk mutation i en gen och orsakar ett tillstånd som kallas melanism, en ökad närvaro av mörk pigmentering som gör att en individ färgas svart (eller nästan svart).

Den nordvästra vargen (Canis lupus occidentalis) är känd under många namn, inklusive Mackenzie Valley-vargen, kanadensisk timmervarg och Alaskan timmervarg. Det är den största vargen i världen. En hane som Akela väger ca 65 kilo, medan den genomsnittliga honan väger ca 45-48 kilo.

Andrey menar att han och Akela är bästa vänner.
– Han är en gosig och snäll jätte. Han älskar att leka genom att hoppa på min rygg, tugga på jackan och lägga tassarna på mina axlar. Vi har ett starkt band och fullt förtroende för varann. Han biter mig alltid försiktigt när han leker, förklarar Andrey.
– Men det är inte alltid lätt att brottas med honom, han är ju väldigt tung.

Andreys bilder på Instagram har förstås blivit en succé och det udda paret har nu 100 000 följare.
Den senaste tiden har han försökt skapa en större inhägnad för Akela (och en del andra vargar) under namnet Wolf Park, men det saknas pengar.

I höstas skrev därför Andrey en uppmaning till sina följare:
”Hej kära vänner, Wolf Park är i en svår ekonomisk situation. Projektet är inte helt slutfört, det var planerat att slutföras i höst, men pengarna har inte räckt till. Jag skulle behöva ca 1,5 miljoner kr för att betala för hägn och kojor.”

T v: Svarta vargen Akela. T h: Andrey med en av sina andra vargar.

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Andrey Musienko (@blackcanadianwolf)

Den svarta vargen Akela.

Snabbfakta varg

Vargen, Canis lupus, tillhör Canidae (hunddjur) med ca tio släkten och totalt 35 olika arter.
Alla världens hundraser härstammar från vargen, så utan vargen skulle vi inte ha några hundar.

Den euroasiatiska vargen – som finns i Sverige – räknas som en av de största och vanligaste, och av samma ras som den finska och ryska.
Vargen är en av de landlevande däggdjursarter som haft den största geografiska utbredningen i världen.

Det är tre olika sorters vargar som sedan är uppdelade i ett antal underarter. Vargens storlek och vikt är den största skillnaden mellan de olika typerna av vargarna, men även färg och tjocklek på pälsen beror på miljön de befinner sig i.

Svarta vargar finns endast i Nordamerika och är sällsynta. Färgen beror på en genetisk mutation i deras K-lokusgen. Denna mutation orsakar ett tillstånd som kallas melanism, en ökad närvaro av mörk pigmentering som gör att en individ färgas svart (eller nästan svart).