Den femåriga vallhunden Luna har hamnat i onåd bland de andra tikarna på gården i Arvidsjaur.
Nu ser familjen ingen annan lösning än att försöka hitta ett nytt hem åt Luna.
”Hon har blivit en hackkyckling. Hon är absolut ingen aggressiv tik utan mycket glad och aktiv, men ganska skällig” förklarar ägaren Anna.

Luna är av den spännande rasen Nederlandse schapendoes, en vallhund som har massor av positiva egenskaper. Intelligent, glad, livlig, modig, vänlig och aktiv.
Det är inte konstigt att Lunas ras deltar med glädje och framgång i hundsporterna lydnad och agility.

Snälla, glada Luna har blivit en hackkyckling bland de andra tikarna på gården.

Luna har bott på en gård i Arvidsjaur med andra tikar och det har fungerat bra. Fram till nyligen.
”Hon är frisk och en mycket glad hund. Men på grund av lite olika svårigheter som hon har så har hon slutat passa in i flocken med andra tikar” förklarar ägaren Anna.

Nu har Luna blivit en hackkyckling och inga åtgärder verkar hjälpa. Familjen har därför tagit det tunga beslutet att försöka hitta ett nytt hem åt henne. ”Hon är absolut ingen aggressiv tik utan mycket glad och aktiv, men ganska skällig” förklarar Anna.

Men det finns ett viktigt villkor på nya ägare. Luna kan inte lämnas ensam.
”Hon har alltid haft hundkompisar. Men om man har möjlighet att ta med henne på t ex arbetet så skulle hon absolut även passa som ensamhund eftersom hon älskar människor.”

Ägaren Anna gissar att Luna kulle trivas bäst med bara en hundkompis, även en hanhund skulle troligen fungera bra.
”Hon är inte van vid storstadsmiljöer eller lägenhet. Hon är lantishund som älskar att springa lös i skogen eller följa med ut på isen på våren” informerar Anna.

Nederlandse schapendoes har en speciell päls, men som faktiskt kan vara lättskött vid vuxen ålder. Lunas päls har oftast varit nerklippt och hon är van att gå till hundfrisör. ”Men senaste gångerna har jag klippt henne själv med egen klippmaskin” berättar Anna.

Läs annonsen här

Luna är fem år gammal.

Luna vill inte vara ensam.

Snabbfakta Nederlandse schapendoes

En vallhund som anses vara intelligent, vaksam, glad, livlig, modig, vänlig och aktiv.
Rasen visar en stor tillgivenhet och lojalitet mot människor i sin omgivning, men fungerar även bra tillsammans med andra hundar och djur.

Samarbetsviljan, glädjen och den goda fysiken gör den till en härlig tränings- och tävlingskompis.
Nederlandse schapendoes är en vallhund som användes och används även i dag för att valla får. Herdarna uppskattade rasen för den outtröttliga viljan att arbeta och för dess intelligens.

Rasen deltar även med glädje och framgång i hundsporterna lydnad och agility. Inom rasen finns även hundar som tävlar i spår och eftersök.

Nederlandse schapendoes är besläktade med bearded collie, puli, polski owczarek nizinny, old english sheepdog, briard och bergamasco.