Musiken är gratis – och har komponerats av ett enda skäl. Att lugna din ljudrädda hund när nyårets raketer smäller igång. 
En bit ner i den här artikeln kan du själv testa musiken på din hund och se om det har någon effekt. 

Nu närmast sig mardrömmen för många hundar och ägare: nyårskvällens smällar och fyrverkerier. Enligt Svenska Kennelklubben är mer än hundratusen hundar rädda för oljudet som följer i fyrverkeriernas spår.
En hund upplever ett enormt stresspåslag, och det kan vara svår att få kontakt med den och det tar lång tid innan den varvar ned.

Nyårssmällar – en mardröm för många hundar.

Men enligt forskare på skotska djurrättsförbundet, SPCA, och universitetet i Glasgow är musik en effektiv stress-sänkare. Genom att mäta hundarnas hjärtfrekvens kunde forskarna se en minskning av stressnivån när musiken spelades – framför allt när de fick höra reggae och mjuk rock, skriver BBC.
– Hundarnas respons på de olika genrerna var varierande, något som påvisar möjligheten att hundar likt människor har individuella musikpreferenser, säger forskaren Neil Evans till BBC.

Experter på företaget ”Relax My Dog” bjuder visserligen inte på reggae eller mjuk rock. Men de hävdar att deras specialkomponerade musik lugnar din hund och hjälper den dessutom att sova.
”Vår musik komponeras internt av vårt team av producenter och är användbar för en mängd olika problem och situationer. Om din hund har sömnproblem, ångestproblem eller är stressad under fyrverkerier och åskväder bör du prova vår musik och se din hund slappna av framför dina ögon” lovar man på sin hemsida.

Här kan du lyssna på den lugnande hundmusiken:

 

En finsk studie från 2020 visade att närmare 30 procent av hundar lider av någon form av rädsla. Och ljud ett av de vanligaste problemen, då det förekom hos 32 procent av hundarna med rädsla.

I en studie av Blackwell (2013) var fyrverkerier det vanligaste ljudet som hundar var rädda för, det kan bero på att de både ger ett starkt hörsel- och synintryck, dessutom att smällarna är oförutsägbara.

Ofta eskalerar rädslan och blir värre för varje exponering för ljudet. Hunden kan även bli rädd för sådant som den kopplar till ljudet, d v s en åskrädd hund kan med tiden även bli rädd för regn, en skotträdd hund kan bli rädd för gevär, eller att en hund som från början bara är skotträdd även utvecklar rädsla för åska och fyrverkerier.

Om ängsliga och rädda hundar ofta blir rädda utlöses stressresponsen ofta och riskerar övergå i kronisk stress. Det är känt sedan tidigare att fysiologisk stress påverkar hudbarriärens funktion, vilket gör huden mer känslig för svamp- och bakterieinfektioner och ökar risken för atopiska eller allergiska reaktioner hos hundar.