Det började som ett genidrag av en skotsk adelsman för 159 år sedan. Då avlades den första golden retrievern fram.
Idag är golden retriever-rasen en av de mest respekterade och älskade i världen.
Här är historien om den snälla, roliga och smarta hunden.

Golden retriever-rasens historia börjar på 1800-talet i Skottland, där den första golden retrievern avlades fram av Lord Tweedmouth på hans gods Guisachan.

Söta golden-valpar.

Lord Tweedmouth, vars riktiga namn var Dudley Marjoribanks, hade en vision om att skapa en perfekt jakt- och följeslagarhund genom att korsa olika raser. Hans arbete lade grunden för vad som skulle bli en av världens mest älskade hundraser.

Ursprung och utveckling
Historien om golden retrievern börjar med den gula retrieverhunden Nous, som Lord Tweedmouth köpte 1865. Nous var en ovanlig hund eftersom han var gul, en färg som inte var önskvärd vid den tiden bland retrieverraser.

Nous var från en kull med svarta Wavy coated retrievers som Lord Tweedmouth köpte av en skomakare i Brighton. Wavy coated retrievers var föregångare till rasen Flatcoated retriver.

Nous parades 1868 med en Tweed water spaniel kallad Belle, en Tweed Water Spaniel, en nu utdöd ras som var känd för sina utmärkta vattenapporterande egenskaper.

Detta parningsförsök resulterade i en kull av fyra gula valpar som blev grunden för den moderna golden retrievern.

Tweeds fortsatte att utveckla rasen genom noggrann avel med andra raser, inklusive den irländska settern, blodhund och fler Tweed Water Spaniels. Förutom de två gula tikarna från den första kullen användes dessutom labrador och röd setter. En rejäl genblandning alltså.

Målet var att skapa en hund med utmärkta jakt- och apporteringsförmågor, både på land och i vatten, och samtidigt ha ett lugnt och vänligt temperament som skulle göra dem till bra familjehundar.

Lord Tweedmouth ägde alltså godset Guisachan i Skottland. Där behövde han och andra jägare en apportör som kunde söka rätt på fågel och småvilt som fälldes under jakterna.

Hunden skulle kunna växla mellan aktivitet och passivitet, och arbeta obehindrat både på land och i vatten. Dessutom behövde den kunna samarbeta väl med sin förare och arbeta ihop med andra hundar.

Vid den tiden hade nya typer av gevär slagit igenom som förändrade sättet att jaga betydligt.
Det medförde naturligtvis även stora förändringar gällande vilka krav man ställde på sina jakthundar. Efterfrågan på goda apportörer ökade markant. Stora fågeljakter var högsta mode under senare del av 1800-talet och att ha en egen stam av goda apportörer gav mycket hög status.

Golden retriever.

Spridning och erkännande
Under de följande decennierna fortsatte golden retriever att utvecklas och förbättras genom noggrant avelsarbete. Rasen visades för första gången offentligt 1908 på en hundutställning i Storbritannien, där den väckte stor uppmärksamhet och började få popularitet.

American Kennel Club (AKC) erkände rasen officiellt 1925, och golden retrievern spred sig snabbt över Nordamerika, där den snabbt blev en favorit både som arbetshund och som sällskapshund. Under denna period användes golden retrievern främst som jakt- och apporteringshund, men dess intelligens och träningsbarhet gjorde den också populär inom andra områden, såsom sök- och räddningstjänster och som assistanshund.

Golden är t o m så populär i USA att rasen fått en egen dag, ”National Golden Retriever Day”.
”Hundarna är kända för sin intelligens, sprudlande personlighet och vilja att hjälpa människor överallt – självklart förtjänar de en egen dag!” hälsar American Kennel Club.

Egenskaper och användningsområden
Golden retrievern är känd för sitt vänliga och utåtriktade temperament, vilket gör den till en idealisk familjehund. De är intelligenta, lojala och ivriga att behaga, vilket gör dem mycket träningsbara och anpassningsbara till olika uppgifter.

Och deras kärlek till människor och den naturliga instinkten att apportera gör dem också utmärkta arbetshundar.

I jaktvärlden är golden retrievern högt värderad för sin förmåga att arbeta både på land och i vatten. Deras vattenavvisande päls och simfötter gör dem särskilt anpassade för vattenapportering. De har en mjuk mun, vilket innebär att de kan hämta vilt utan att skada det, en egenskap som är mycket uppskattad av jägare.

30 000 golden retrievers finns i Sverige.

Nutida popularitet och inflytande
Idag är golden retrievern en av de mest populära hundraserna Sverige och stora delar av världen. Enligt American Kennel Club ligger rasen konsekvent bland de topp tre mest registrerade raserna i USA. Dess popularitet sträcker sig också över hela världen, med stora antal golden retrievers i Europa, Kanada, Australien och många andra länder.
Veterinärer i Oklahoma har utsett golden retriever till ”den perfekta familjehunden”.

Golden retrievern är inte bara älskad som familjehund utan också mycket användbar inom olika professionella områden. De används ofta som terapihundar, där deras lugna och vänliga natur kan ge tröst och stöd till människor på sjukhus, vårdhem och skolor. Deras skarpa luktsinne och starka arbetsvilja gör dem också till utmärkta sök- och räddningshundar, samt bomb- och narkotikahundar inom polisen och militären.

Hälsa och avel
Som med alla raser har golden retrievern några hälsoproblem som är viktiga att vara medveten om. Höft- och armbågsdysplasi är vanliga problem, liksom vissa hjärt- och ögonsjukdomar. Ansvarsfull avel och hälsotester kan bidra till att minska risken för dessa problem. Många uppfödare arbetar noggrant med att säkerställa att deras hundar är fria från genetiska sjukdomar och att de upprätthåller rasens höga standarder för hälsa och temperament.

En ras som älskar att bada.

Status i Sverige
Grattis, alla 30 000 golden-ägare i Sverige! Ni äger världens vänligaste hundar.
Sverige är känt för en mycket god avelsverksamhet. Svenska golden retrievers anses vara av utmärkt kvalitet och har exporterats till många av Europas länder.

Rasen har mycket att tacka pionjäruppfödarna Ulla & Sune Nilsson, Mona Lillehöök och Ylva Braunerhjelm för. Dessa uppfödare lade med stort engagemang och kunnande grunden till avelsarbetet under 1950- och 1960-talen. Många har sedan fått kunskaper och hjälp av dem.

Dessutom har avelsarbetet med Golden retriever kännetecknats av att ett flertal seriösa svenska uppfödare har lagt ned mycket arbete på att bibehålla det goda från de tidigare hundarna – och dessutom ansvarat för att det hela tiden har importerats nytt, högklassigt avelsmaterial från rasens hemland.

Precis som nära ”släktingen” labradoren är golden retriever känd för sitt snälla sätt, sin mjuka framtoning, sin balanserade personlighet och sin intelligens.
Likt labradoren vill den väldigt gärna glädja sina ägare, vilket gör den lätt att träna.

Golden är en mångsidig arbetshund och älskar att ha ett syfte. För det finns väl ingen annan ras som är så känd för sin ”vilja att lyda” och behaga sin familj?
Golden retrievers brukar anpassa sig till vardagliga situationer med stort lugn och älskar att ta del av alla aktiviteter.

Hundarnas godmodiga avslappnade och tillitsfulla natur gör rasen särskilt populär bland barnfamiljer. Den är också extremt tolerant när det gäller att leva med andra husdjur.
Ibland brukar ägare skoja om att en golden hellre skulle hjälpa en inbrottstjuv att bära ut värdesaker ur huset än att jaga bort tjuven.
Så rasens skyddsinstinkt är möjligen inte så välutvecklad och bör kanske inte användas som vakthund.

Men ivern att arbeta, den höga intelligensen och hundarnas lättsamma sätt gör dom till ett utmärkt val som terapi- eller assistanshundar.

Även om rasen generellt sett är frisk kan den drabbas av vissa ärftliga sjukdomar. Därför är regelbundna veterinärbesök precis som bra kost och motion viktiga beståndsdelar i en golden retrievers liv.

Simmandet finns i generna.