Russell Jones kom hem från sjukhuset med ett ben i gips. Hans trogna hund Bill tyckte så synd om sin ägare att han också började halta av ren sympati.
– Jag trodde först att min hund var skadad. Så jag tog honom till veterinär, betalade 4 000 kronor och fick veta att det inte är något fel på honom. Det var bara sympati. Jag älskar honom, förklarar Russell Jones.

Russell Jones från London hade häromveckan skadat sig ben och fick ett rejält gipspaket på sjukhuset. När han kom hem möttes han av sin sexåriga hund Bill, en lurcher som är en korsning mellan en vinthundsras och en annan ras som inte hör till gruppen vinthundar.
De räknas som väldigt smarta och lojala hundar och Bill är sannerligen en lojal familjemedlem. Så lojal med sin husse att han nu blivit känd i en stor del av världen.

Lurchern Bill har blivit en sensation i media – tack vare sin sympati för husse.

Russell Jones hade problem att gå med sitt gips, men det som förundrade honom var att även hans hund hade börjat halta.
Den märkliga promenaden filmades av Russells fru och har fått stor spridning Även flera tv-kanaler har visat upp husse och hund på den haltande turen.
– Jag tog Bill till veterinären i tron att han också hade skadat ett ben. Men efter röntgen och en veterinärräkning på 4 000 kronor kunde vi konstatera att det inte var något fel på honom. Det var bara sympati. Jag älskar honom, förklarar Russell Jones.

Tidningen Daily Mail har pratat med hundexperten Cesar Millan som förklarar att beteendet är ganska vanligt.
– Det finns massor av djur som härmar varann, oftast inom sin egen art. Vi människor imiterar varann. Men vi kan även se apor härmar varann inom sina grupper.
– Hundar imiterar däremot inte bara varann, de kopierar även saker som vi människor gör. Det märkliga är att hundar imiterar oss även när det inte gagnar dom, säger Cesar Millan.

För 12 år sedan kunde forskare i Wiens universitet visa att hundar imiterar sina ägare även när det inte ligger i deras bästa intresse att göra det. Det kallas för ”automatisk imitation” på forskarspråk.
Forskarna upptäckte att hundar var mer benägna att imitera vad deras flockledare visade upp – med eller utan utsikter till en belöning.
Huvudförfattaren Friederich Range konstaterade: Detta tyder på att hundar, precis som människor, utövar ”automatisk imitation”.

 

Här kommer Russell hem från sjukhuset med benet i gips – och hans hund Bill haltar också.

Hemma med gipsat ben och hunden Bill börjar också halta.

Snabbfakta lurcher

Lurcher är en korsning mellan en vinthundsras och en annan hundras som inte hör till gruppen vinthundar (till skillnad från en longdog som är en korsning mellan två olika vinthundsraser). Medellivslängdensägs vara ca tio år.
Rasen är godmodig och tålig men envis. Den är klurig – nästan lite av kattmentalitet – och den gör ofta saker den själv vill och då mycket bra. Dessutom är en lurcher mycket trogen sin ägare och flocken/familjen är viktig.

En lurcher är oftast mycket förtjust i barn och är själv barnslig och mognar relativt långsamt. Rasen, som har ett välutvecklat sinne för humor, älskar t ex när man skrattar med den och vill helst ha sällskap av en annan rasfrände eller annan vinthund.