Valpen Leia är en hund som gillar fart och action. Men det är tyvärr FÖR mycket för hennes familj, som nu försöker hitta lämpligare ägare efter knappt ett halvår.
”Vi underskattade nivån av aktivering hon vill ha och inser att hon skulle kunna få ett mycket bättre liv hos någon annan hundvan person med tid” skriver Eva i annonsen.

Tänk så fel det kan bli ibland. Hundsugna familjer har de bästa intentionerna när de vill skaffa en fyrbent familjemedlem och drömma om mysiga dagar ihop.
En familj i Kalmar valde en aussie-valp i somras och nu har det snabbt visat sig att det var ett felaktigt val.

Ägarna orkar inte med Leias stora behov. Nu säljs hon för priset 9 000 kronor.

Kennelklubbens beskrivning av en australian shepherd är väldigt tydlig: det är en intelligent arbetshund med vall- och bruksegenskaper. Den lämpar sig därför för många aktiviteter och rasklubben förespråkar att hunden får arbeta med bruks eller vallning.

Hundens intelligens gör alltså att den behöver en hängiven ägare som också gillar att vara aktiv.
Ägarna i Kalmar verkar dock inte ha läst på tillräckligt om rasen. De blev istället överraskade över Leias behov av att få röra på sig.

”Vi har efter noggrant övervägande beslutat att omplacera vår hund Leia, som är en australian shepherd. Vi tror att vi underskattade den nivå av aktivering hon vill ha och inser att hon skulle kunna få ett mycket bättre liv hos någon annan hundvan person med tid” förklarar ägaren Eva i annonsen.

Leia beskrivs som en lättlärd tik på åtta månader – hon älskar sin flock och är ofta lekfull. ”Hon lär sig fort när hon är fokuserad och lugn.”
Och som den aussie hon är så spårar hon fantastiskt bra. Men hon vill ju arbeta mer och få stimulans.

Men ägarna orkar som sagt inte med Leias stora behov. Då är det lättare att försöka hitta en ny ägare. Den som tar över Leia (för priset 9 000 kronor) bör dessutom arbeta med hundmöten. Där har nuvarande familjen misslyckats.

”Vi har inte lyckats med att få henne mindre reaktiv mot andra hundar, där hon oftast skäller mycket då hon kommer i kontakt med andra hundar. Hon skäller också när det kommer nya människor hem till oss och är mer vaktig än vad vi hade hoppats” skriver ägarna i annonsen.

”Allt sammantaget inser vi att vi inte är de rätta ägarna för Leia och vill med tungt hjärta skaffa ett hem som bättre kan möta hennes behov.”
Se annonsen här

Australian shepherd är en mycket intelligent ras med stort behov av att få röra på sig.

Snabbfakta australian shepherd

Rasen härstammar troligen från USA, där den uppskattades för sin arbetsförmåga och inte för sin stamtavla. Med mångsidighet, flockinstinkt och hög intelligens har rasen länge varit mycket användbar på gårdar och rancher.

Aussies är mycket lojala och hängivna sina ägare och vill vara nära hela tiden. De beskrivs som väldigt samarbetsvilliga och har lätt för att lära. De är allra gladast när de får en uppgift, så se till att hålla hunden sysselsatt.

Den höga energinivån gör att den inte passar som ren sällskapshund och det är inte en hund för alla. Men i en aktiv familj kan den bli en perfekt, kärleksfull hund.

Aussies är i allmänhet utåtriktade och vänliga, men vissa hundar kan vara mer reserverade mot främlingar. Så ett visst mått av socialträning är nödvändig tidigt i hundens liv.

Den höga energinivån gör att aussies inte passar som rena sällskapshundar.

Leia till salu för 9 000 kr.

Aussies är mycket lojala och hängivna sina ägare och vill vara nära hela tiden.