Vi hör ofta hur bra det är för hjärnan med en tupplur.
Nu finns forskning som visar att tupplurar som tas ihop med hunden också är bra för hälsan.
Det minskar ensamhet och reducerar stress.

Men det är inte bara vi människor som mår bättre av den delade vilan. Också hundarna mår bra av det. De känner sig mindre övergivna, mindre stressade och blir gladare av att sova ihop med sin husse eller matte.

– I en stressig värld blir det viktigare och viktigare att finna tid för vila och gemenskap. Att inkludera hunden i dagliga tupplurar är en rolig metod att göra det, säger grundaren för Petkonnect, Devanshi Shah.

Både husse och hund tjänar på att ta tupplurar tillsammans.

2022 visade en studie att tupplurar kan förbättra människors mentala förmåga, särskilt när det gäller minnet. De kan också skärpa vår vaksamhet och snabbare få oss att förstå information.

Resultaten var konsekvent över åldersgrupper och påverkades inte av vilken tid på dagen som tuppluren togs.

Men att ta stjäla till sig en kort sovstund på dagen blir än bättre om den genomförs ihop med hunden.

Här är fem skäl till det:
1) Kvalitetssömn
Studier visar att sällskap av husdjur förbättrar kvaliteten på sömnen. Djupare och mer bekväm sömn kan uppmuntras av den lugnande närvaron av ett djur. Deras sällskap kan hjälpa till att etablera en mer avslappnad kvällsrutin.

2) Fördjupad relation
En särskild chans att fördjupa den känslomässiga närheten till vovven är att ta en tupplur tillsammans. Den delade värmen och närheten under en tupplur skapar en miljö som främjar tillväxt av förtroende och tillgivenhet.

Den tid man tillbringar tillsammans, oavsett om man har en lugn hund eller en livlig valp, stärker banden och förståelsen mellan ägare och djur.

3) Stressreducering
Stress i livet kan ha en negativ påverkan på vår mentala och känslomässiga hälsa. Lyckligtvis kan en tupplur tillsammans med hunden vara ett mycket effektivt sätt att minska stress.

Hundens lugnande närvaro ökar flödet av ”kärlekshormonet” oxytocin, vilket naturligt sänker spänningen och främjar lugn.Att ta en tupplur med ett husdjur under en paus är ett hälsosamt och produktivt sätt att slappna av.

 4) Förbättrad sömnhälsa
För individer som brottas med sömnstörningar eller oregelbundna sömnmönster kan sällskapet av ett husdjur under tupplurar vara särskilt fördelaktigt. Den konsekventa rutinen att ta en tupplur med hunden hjälper till att reglera sömnmönstren, vilket bidrar till bättre sömnhälsa.

Känslan av trygghet som ett pålitligt husdjur ger kan också lindra ångest, vilket ytterligare förbättrar sömnkvaliteten.

5) Wellness
Att ta en tupplur med husdjuret förbättrar inte bara vårt välbefinnande utan är också ett sätt att uttrycka kärlek och tillgivenhet för våra fyrfotade vänner.

Genom att ta tupplurar tillsammans stöttar man djurets allmänna välbefinnande och hjälper dem att känna sig trygga och tillfreds i sitt dagliga liv.

En studie visade att oavsett ålder var tupplurar nyttiga för oss människor.

Minskad stress och reducerad ångest är bara två av fördelarna man kan uppnå genom att ta tupplurar tillsammans med hunden.