Pomeraniankillen Bert dumpades på ett hundstall när han vara fem månader. Uppfödaren ansåg att han var för stor och ful. 
Nu har Bert fått sin revansch – han har blivit fotomodell och beundras av 400 000 följare på Instagram.

Hunduppfödare kan vara cyniska och grymma ibland. Om en valp inte passar in i en mall med rastypiska utseende och vikt anses den för svår att sälja – och då har den inte längre en plats i kullen.
När den lilla pomeranianpojken Bert föddes för fem år sedan i USA ansågs han vara den fula ankungen bland sina syskon.

Aningen överdimensionerad, nästan som en liten brunbjörn, och för stor för att bli såld. Så uppfödaren dumpade Bert till ett hundstall när han bara var fem månader gammal.

Bert har 400 000 följare på Instagram.

Men på hundstallet i Tulsa, Oklahoma, blev Bert en av de populäraste valparna. ”Han var älskad för sin underbara, snälla natur och avslappnade sinnelag” mindes en av volontärerna som tog hand om honom.

Bilder på gulliga Bert spreds snabbt och nådde konstgalleristen Kathy Graysons ögon. Hon hade längtat efter en hund och blev störtförälskad när hon såg den bruna valpen med sitt ”rofyllda och  glada ansikte.”

Kathy och Bert är oskiljaktiga sedan fem år och bor tillsammans i New York. Här har Bert blivit lite av en kändis tack vare sitt nya arbete på Kathys konstgalleri:
– Många kan ofta skrämmas av konstvärlden, och eftersom jag möter så många okända kunder har jag kanske blivit lite blyg och distanserad, säger Kathy.
– Men Bert får alla att bli glada och skapar en koppling mellan mig och gäster som kommer till galleriet.

Förutom att vara den ”officiella välkomnaren” är den nu femåriga hunden involverad i ett antal dagliga aktiviteter.
– Galleriet är definitivt hundvänligt och folk har sakta lärt sig att ta med sina hundar för att leka med Bert, säger Kethy Grayson.
– Ibland är det nästan en full hundpark där inne, det är fantastiskt.

Men Bert har faktiskt ytterligare ett jobb: han har blivit populär modell på Instagram. Kathy tar med sig honom i många olika delar av världen och Bert visar gärna upp sitt glada ansikte. Instagramkontot har stadigt vuxit till 405 000 följare, som inte kan få nog av de söta bilderna.

Bert får även njuta av att bara vara en hund. Kathy Grayson tar honom ofta till de lokala parkerna, vandringar och låter honom simma i havet (med en hundväst).

Ansågs vara för ful som valp.

Bert har ett skönt hundliv i New York.

Här får Bert se Paris.

Snabbfakta pomeranian

Den minsta spetshunden tillhör samma familj som Alaskan malamute och Akita.
Moderna Pomeranian-hundar härstammar från en spetshund som användes till flera olika ändamål i regionen Pomerania (idag Polen och Tyskland).

Hundrasen har funnits i flera hundra år, och har gått från 9–14 kilo till den moderna rasen som är 1,4-3 kilo.
Pomeranians blev populära under sent 1800-tal när änkekejsarinnan Drottning Viktoria blev förälskad i dem. Hon blev en uppfödare och utställare och började visa upp sina Pomeranian-hundar vid Crufts Hundshow år 1891.

Pomerianians må vara väldigt små, men de har stor personlighet. Energin, nyfikenheten och djärvheten rimmar inte speciellt bra med den lilla storleken.

De älskar aktiviteter och är riktigt bra på att söka efter saker (genom att använda lukt/nosen), agility och lydnad. De är även väldigt bra terapihundar, samt brukar besöka vårdhem och sjukhus för att lugna ner patienter.