Han kallas för ”björnen Yogi” – och det finns skäl för smeknamnet. 
– Alla som ser oss vill stanna och ta bilder. En del blir rädda när de möter oss, de tror på allvar att vi rastar en björn eller ett lejon, säger ägaren Laura Murphy från Boston, USA.

De flesta svenskar är inte bekanta med hundrasen kaukasisk ovtjarka. Några få hundar har funnits i Sverige sedan 1994, och de kräver väldigt ansvarsfulla och kunniga ägare med tidigare hunderfarenhet.

Rasen har nämligen en utpräglad försvarsinstinkt: misstänksam och avvaktande mot främmande människor. Dessutom är hundarna väldigt självständiga och mindre lämpade att lyda order. Här krävs en tydlig hierarki inom flocken och en tydlig markering av vem som är ledare.

Yogi – den enorma hunden som blivit en viral succé.

I USA finns ett praktexemplar av kaukasisk ovtjarka. Så stor och mäktig att han ofta misstas för en björn eller lejon av förbipasserande. Och tassarna är i princip lika stora som dina och mina händer.
Namnet är Yogi och han har det senaste året gjort succé på sociala medier bara genom att vara stor.
Bilder på TikTok visar hur han lägger sig i soffan hemma hos familjen Murphy i Boston. Det finns knappt knappt plats för någon annan.

Familjen misstänkte tidigt att Yogi skulle bli en ovanligt stor hund.
– Ja, han var enorm även som valp. När han var tio veckor vägde han 14 kilo och efter drygt tre månader var han uppe i 22 kilo.

Efter tio månader vägde han redan 63 kilo, och han växte förbi några av de fullvuxna hundarna i området, t ex en Grand danois och Berner sennenhund, berättar ägaren Laura Murphy som bor i Boston med sin man och fyra barn.

Hur hanterar man en sån bjässe? Enligt Laura är det inga problem.
– Yogis favoritsysslor är att patrullera och vakta vår tomt och spendera tid med våra fyra pojkar. Och han har inga problem med att bli fotograferad. Alla som ser oss vill stanna och ta bilder. En del blir rädda när de möter oss, de tror på allvar att vi rastar en björn eller ett lejon, säger Laura Murphy.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Yogi Bear (@yogibearsmom)

Men Laura erkänner att livet med Yogi har varit utmanande emellanåt.
–  En kaukasisk ovtjarka kan vara ömsint och social, men när den når puberteten efter två år så kan vaktinstinkterna ta över.

– Det är säkrast att hitta proffs som har arbetat med rasen. Om du arbetar med såna här hundar väldigt konsekvent och t o m gör besök mellan mötena kommer det att hjälpa mycket. Men ibland kommer hunden fortfarande att avvisa dem, säger Laura Murphy.

Kaukasisk ovtjarka kommer ursprungligen från bergen i Kaukasusområdet i Ryssland. Invånarna i byarna levde främst på djurhållning och hundarna användes för att försvara djur och hem. Ett arbete som kräver stor skärpa, försvarslust, styrka och mod.

– Hundarnas bitkraft är tre gånger så stor som en pitbulls. När de står på bakbenen är de ofta 1,90 meter och större än de flesta vargar. Det finns t o m uppgifter som säger att vargars naturliga instinkt är att undvika att slåss mot kaukasier. Det är en strid som vargen förlorar, säger Laura Murphy.

Men Yogi tänker inte på vargar. Han vill helst ligga själv i familjens soffa och njuta.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Yogi Bear (@yogibearsmom)

Yogi gillar att gosa i soffan.

Laura Murphy med sin Yoga.

Snabbfakta kaukasisk ovtjarka
Mankhöjd för hanar: minst 65 cm. Tikar: minst 62 cm. Vikt: ca 45–85 kg.
Rasen kallas ibland för rysk bergsschäfer efter tyskans Kaukasischer Schäferhund (schäferhund är tyska för herdehund).
Det är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta djur och hem.
Rasen har anpassats både psykiskt och fysiskt till Kaukasus karga klimat och var ursprungligen bybornas skydd mot angrepp, både från rovdjur och oönskade främlingar.
Uthållighet, anspråkslöshet och förmåga att anpassa sig till olika väderförhållanden gjorde att hundrasen spreds till stora delar av forna Sovjetunionen.

Rasen användes av Röda armén till bevakning av byggnader och skydd av personer.

Rasen har en utpräglad försvarsinstinkt och har en tendens att bli enmanshund, men försvarar hela sin flock. Rasen är mentalt och fysiskt stark och tålig, och snäll mot den egna flocken. Däremot är den misstänksam och avvaktande mot främmande människor och kräver därför tidig socialisering. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med tidigare hunderfarenhet.