På pappret var det bara en rutintripp tillbaka till Europa.
Men för Joao Paula de Costa blev det värsta mardrömmen.
Flygbolaget tappade bort hans fyra hundar.

Problemen inleddes när hans flyg tvingades mellanlanda i Istanbul. På flygplatsen krävde han att få veta vad som hänt hans lilla kull. Men ingen kunde svara.
Ju fler frågor de Costa ställde, desto tystare blev flygbolagets personal. Ingen kunde svara på vad som hänt hans fyrbenta vänner.

På flygplatsen försökte Joao Paulo de Costa desperat få veta vad som hänt hans hundar. När ingen kunde svara bröt han ihop.

Till slut fick han en panikattack som dokumenterats på Instagram.
– Mina hundar är borta! hörs han skrika.
– De håller mina hundar. Jag betalar allting. Jag vill träffa mina hundar nu!


Till slut är han så utom sig av förtvivlan att han faller ihop på flygplatsens golv. Många ser på. Någon filmar. Nästan ingen gör något.
Under tiden vrider sig de Costa av oro på det kala golvet.

Två timmar senare får han till slut hjälp att ringa polisen och anmäla flygbolagets nonchalanta bemötande.
Då börjar det äntligen vända.

Flera samtal senare – efter att polisen satt press på flygbolaget – får han höra att allt rör sig om ett missförstånd. Flygbolaget hade enligt videon ingen koll på hundarna. Det hade helt sonika tappat bort kvartetten.

Till slut kunde mysteriet ändå rullas upp. Hundarna återfanns och kunde återförenades med De Costa. Han konstaterade att de lyckligtvis var trygga och i bra form.
Efter det kunde han och alla vovvarna fortsätta resan mot Schweiz.

På Instagram har han kommenterat det inträffade och lagt ut en video med bilder från dramatiken i Istanbul.
”Syftet med videon var aldrig att den skulle bli viral (jag visste inte ens att jag filmades)”, skriver han.
”Meningen var att alla skulle kunna se hur de behandlar våra djur i luften. Jag är så tacksam över att polisen ryckte ut och hittade dem. Men vi kan aldrig acceptera den här typen av behandling. Allt gick vägen. Men tänk om det inte gjort det?”

Det slutar sannerligen inte alltid lika lyckligt som i de Costas fall. Mellan 2010 och 2020 dog enligt hundsajten Honestpaws fler än 250 ”passagerar-djur” under eller omedelbart efter en flygning. Ytterligare 170 skadades medan 20 tappades bort av flygbolagen.

Costa fick lägga sig ner på flygplatsen i protest mot att ingen på flygbolaget tog hans anmäkan på allvar.

Slutet gott, allting gott för Joao Paulo de Costa. Men statistik visar att det inte alltid är fallet när djur transporteras av flygbolagen.

Hemma med sina kära hundar igen.