Sängar, lavendel-doftande handdukar, fri champagne och godsaker.
Allt bjuds resenärerna på det nya flygbolaget.
Men lyxen riktas bara till hundar.

Välkommen till Bark Air – flygbolaget för våra fyrbenta vänner.
– Hos oss kommer hunden först säger företagets medgrundare och vd, Matt Meeker.

Bark Air har slagit sig ihop med ett charterbolag för att lösa de utmaningar folk har när de ska resa långt med sina hundar.
Resultatet är ett guldkantat bemötande i stil med vad människor får när de flyger första klass, men nu riktat till hundar.

På Bark Air får husse eller matte medfölja på vovvens biljett.

För djuren som har turen att kunna nyttja servicen är det förstås jackpott. Vanligt resande för dem kan enligt Meeker vara väldigt stressfyllt.
För att förstå vad stora hundar går igenom låste han in sig i en bur, rullades över startbanan och lastades in i planet, där han satt på sin lilla yta i 45-60 minuter.

Erfarenheten bekräftade hans misstankar.
– Det är väldigt trångt, väldigt mörkt. Höga ljud. Förvirrande. Varken mat eller dryck. Ingenstans att gå på toa, säger Meeker i Washington Post.
– Det var väldigt, väldigt hemskt.

Små hundar har det lättare. De flesta flygbolag låter vovvarna följa med så länge de får plats i en väska under sätet.

Något sånt är det inte tal om på Bark Air.
Men smakar det så kostar det. En enkel biljett för en hund (ägaren får följa med) från New York till Los Angeles går loss på 68 000 kronor. New York till London är ännu dyrare, 88 000 kronor.

Då slipper hundarna flygplatsens metalldetektor och kan efter incheckningen leka med andra hundar, medan ägarna bjuds på mat.
När det är dags att gå ombord är en concierge på plats för att se försäkra att hundarna mår bra och klarar den nya miljön på bästa sätt.

Men det slutar inte där. Som del av förberedelserna inför flighten får hundarna ”lugnande feromoner (doftämnen som djur använder för att kommunicera), musik och färger djur föredrar”.
Under flygningen erbjuds de fyrfotade kunderna en rad hjälpmedel såsom lugnande tilltugg, ljuddämpande hörlurar och västar som ska reducera stress.

Menyn innehåller ”hundchampagne” (kycklingsoppa), munkar gjorde för hunddar och tilltugg serverade på silverbricka.
Vid start och landning bjuds de på vätska som ska hjälpa till att reducera trycket i kabinen.

Så här långt har Bark Air tillgång till två jetplan av typen Gulfstream G550. De kan ta 14 passagerare men företaget uppger att det blir max tio ombord.
Satsningen är bara i sin linda.

Meeker hoppas inom en snar framtid kunna chartra större plan. Det skulle sänka biljettpriserna. Han drömmer också om att bygga världens första hundpark ombord på ett plan.
– Då har hundar på längre flygningar en park där de kan leka med andra vovvar medan deras ägare tar en drink i baren – precis vid kanten av parken, säger han.

Parken visas redan i en reklamfilm på bolagets hemsida. I slutet av filmen tittar en flygvärdinna in i kameran och säger:
– Om du tycker att det här är ett skämt är du ingen hundperson.

Stora hundar hamnar vanligtvis i planets bagageutrymme. På Bark Air flyger de bekvämt inne i kabinen.

Här är det hundens välbefinnande som står i centrum.

En reklamfilm på Bark Airs hemsida vittnar om hur det kan se ut.

Bark Air har bara två rutter. Men planen är att utvidga satsningen till andra städer och kunna sänka biljettpriserna.