Dyrare veterinärkostnader får allt fler svenskar att välja bort hund.
Men det behöver inte vara allt eller inget.
Det går alltid att skippa raserna som har klippkort på sjukhus.

Hundextra har tidigare rapporterat att antalet nyregistrerade hundar i Sverige i fjol minskade med närmare sex procent. Också året dessförinnan, 2022, visade på ännu större minus, närmare sju procent.

– Det vi ser i år är att djurhållarna är påverkade av generellt högre kostnader, bland annat högre veterinärkostnader, sa Fredrik Hedlund, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Norrbottens län, i en kommentar.

De som fruktar höga vårdkostnader men ändå inte kan tänka sig ett liv utan en fyrbent vän bör studera färsk statistik från USA. Den visar vilka rasar som riskerar att gräva djupa hål i husses eller mattes plånbok.
Här är fem populära raser som kan stå ägarna dyrt:

Den engelska bulldoggen är lika känd för sitt vänliga sätt som för sina många hälsoproblem.

Engelsk bulldogg:
En omtyckt ras med mild läggning. Tyvärr är det vanligt att den på grund av sin kortnosiga ansiktsstruktur drabbas av andningssvårigheter, värmeslag och tandvärk. Bulldoggar är också mottagliga för hudinfektioner i sina veck, höftledsydplasi ( en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning) och ögonsjukdomar. Inget av det är billigt när veterinärer måste kallas in.

Schäfer:
En smart och lojal kompis. Baksidan är hälsoproblem som inte sällan går ut över ägarens plånbok. Vanligt är höftdysplasi. Går det riktigt illa kan det krävas operation.
Schäfern kan i vuxna år också drabbades degenerativ myelopati, en progressiv sjukdom där förändringar i ryggmärgen leder till förlamning och död.

Rottweiler:
Den anses vara en stark och lojal beskyddarhund. Den är också känd för en rad hälsoproblem som resulterar i höga veterinärkostnader. Precis som schäfern och engelska bulldoggen är det inte ovanligt att rottweiler drabbas av höftdysplasi. Den är också mottaglig för hjärtsjukdomar och bencancer.

Grand danois:
Jättehunden har många fans världen över. Men kärleken kan leda till stora uppoffringar. Tonsillit (infektion i halsmandlarna), kardiomyopati (förstorat hjärta) och magsäcksomvridning (ett potentiellt livshotande tillstånd där gas samlas i buken) är vanliga hälsoproblem.

Boxer:
En energisk, lekfull och älskad ras. Men boxer står inför flera hälsorisker som kan leda till rejäla veterinärkostnader. Cancer-frekvensen är hög, särskilt mastcellstumörer och lymfom. Boxern är också benägen att drabbas av hjärtsjukdomar såom boxerkardiomyopati (normal muskelvävnad i hjärtat ersätts av fibrös vävnad eller fettvävnad) och höftledsdysplasi. Ägare får ofta råd att regelbundet låta rutinundersöka hunden för att tidigt upptäcka eventuella fel och bara det kostar.

Schäfern är en av Sveriges vanligaste raser. Det hör till vanligheterna att den ofta behöver veterinärhjälp.

Hjärtsjukdomar och bencancer är något som tenderar att drabba rottweilern i högre utsträckning än vad det gör andra raser.

Great Dane är lika med stora problem. Det är också en ras med en kortare livslängd än genomsnittshunden.

Cancer, höftledsproblem och hjärtsjukdomar är vanliga problem för boxern.