Det fungerade bra den första månaden. Men nu har en familj i Lysekil ångrat sitt köp av amstaffmixen Freja. 
”Nu har vi insett att det inte fungerar som vi hade tänkt med våra små barn och familjens katt” förklarar ägaren Severi på Blocket.

Alla hundköp är tyvärr inte helt genomtänkta. Många kastar sig in i ett hundliv med förhoppningar och drömmar snarare än nykter strategi. Det finns ju en massa viktiga frågor man behöver ställa sig innan man gör ett så viktigt åtagande i 10-15 år framåt:
Hur fungerar den här rasen i en familj? Hur länge kan vi lämna hunden ensam hemma? Kan vi stimulera hunden tillräckligt mycket?

Freja, 11 månader, fick bara vara hos sin familj i knappt 90 dagar. Nu säljs hon på Blocket.

En familj i Lysekil har just insett att deras knappt ettåriga amstaff-american bully Freja inte passar in i livspusslet. Det är en insikt som kom efter bara en månad.
I oktober kom Freja som en åtta månader ung valp, men efter två kämpiga månader vill nu familjen sälja henne.

”Det är med sorg i hjärtat vi nu letar nytt hem åt Freja som blir ett år i februari. Vi tog hem Freja i oktober 2023. Det gick bra första månaden, men har nu insett att det inte fungerar som vi hade tänkt med våra små barn och familjens katt” skriver ägaren Severi på Blocket.

Familjen tog Freja från en omplacering utan att veta något om hennes bakgrund – en riktig chansning som många rutinerade hundägare skulle avråda från.

”Freja älskar barn och har fungerat med katt innan hon kom till oss. Men vi tycker att det är bäst för henne att komma till en familj där det är lugnare eftersom ett av barnen hemma är ”lite” för mycket för Freja. Någon som har mycket tid, för Freja fungerar inte som första hund.”

Familjen menar att Freja behöver mer koppelträning. Eftersom det har varit kallt den senaste månaden har hon inte velat vara ute så länge och det har därför inte blivit mycket träning.
”No-Pull-sele från Hurtta har fungerat kanon, men hon drar rätt mycket ändå. Freja är lite mörkrädd av sig, men fungerar att gå på promenad så länge hon får tid att se sig omkring lite” förklarar familjen i annonsen.

Positiva saker med Freja: Hon inte bryr sig alls om smällare eller nyårsraketer. Dessutom är hon rumsren och gör sina behov ute som vanligt.

Nu önskar familjen att Freja får bo i ett för alltid-hem på landet.
”Då vi oftast är på promenad i skog eller nära intill så omplaceras hon inte till någon som bor alltför centralt. Vissa veckor har vi besökt hundrastgård så hon fått springa av sig ordentligt. Senaste dagarna har hon börjat gny och orsaken till det är att hon blivit skendräktig, söker mycket uppmärksamhet” skriver ägaren Severi på Blocket.

Se annonsen här 

Freja är en mix av amstaff och american bully.

Välj hundras med omsorg och hjärna – inte med hjärta

Att skaffa en hund innebär ett långt engagemang från dig som husse eller matte. Det första du ska tänka igenom noggrant är om en hund passar in i ditt liv.

Att du önskar dig en hund är inte automatiskt detsamma som att ha tid, energi, plats och andra viktiga förutsättningar uppfyllda för att erbjuda hunden ett bra liv.

Två saker är extra viktiga att tänka på:

  1. En hund kommer förhoppningsvis att leva tillsammans med dig under många år framöver och behöver nästan obegränsad uppmärksamhet under det första året. Kan du stanna hemma i ca en månad eller mer när valpen flyttar hem till dig?
  2. Valet av ras bör baseras på din livsstil – så vad du önskar få ut av hundägandet?

Det viktigt att du läser på ordentligt så att du har kunskap om just den ras du är intresserad av, allt för att valet av ras ska bli så rätt som möjligt. Hundar är sociala djur och mår inte bra över att vara ensamma för länge.
De vill vara nära sin flock, och lämnar du din hund ensam för ofta och för länge kan hunden bli ledsen och deprimerad.

Det är därför viktigt att du tänker över din familjs nuvarande och framtida situation inför ditt hundköp: har du möjlighet att ge en hund den uppmärksamhet och det sällskap som den behöver för att må så bra som möjligt?