Hundägare gör två stora misstag med sina husdjur varje dag.
Det hävdar hundpsykologen Will Atherton.
– Men det görs inte med vilja – bara av okunskap, säger han.

Uppgifterna som han framför på Tiktok har fått många av hans 881 000 följare att häpna.
I videon som setts fler än 6,5 miljoner gånger tar han upp det han tycker är de två värsta plumparna som hundägare gör dagligen.

– Jag specialiserar mig på sånt som kan gå väldigt snett med hundar. Det betyder att jag också ser orsakerna till varför sånt sker, säger han.
Sen går han in på listan.
– Det första är att lämna mat framme till hunden.

Gör man det – i stället för att mata sin vovve på specifika tider – gör man sig själv en otjänst. Detta eftersom hunden då inte kommer att koppla sina glada matstunder till ägaren.
– Du missar alltså inte bara en massiv möjlighet att träna din hund utan också en massiv möjlighet att bygga en relation till din hund, där de bästa sakerna i livet sker tack vare dig.

I stället för att låta maten stå framme hela dagen föreslår han att man enbart ska ställa ner en skål med föda på specifika tider.
– Låt inte hunden ha tillgång till mat närhelst den vill, säger han.

Sen kommer han till punkt två.
– Nästa grej är misstaget som förstärker separationsångesten.
Will Atherton pekar på att hundägare skapar gör en stor grej av att de går hemifrån och att de återvänder. Han uppger att uppståndelsen enbart förstärker hundens ångest är den lämnas ensam.
– Sluta gör den så stressad, sluta säg att det ska bli bra, och gå. Sluta stressa upp dig, sluta förklara hur mycket du saknat dem när du kommer hem. Du skapar bara separationsångest.

Flera tittare är tacksamma över råden.
”Japp, jag är skyldig till det. ( ) Det är min egen separationsångest, tack. Jag ska jobba på det här” skriver en av dem.
”Jag älskar att se min hund bli så glad när jag kommer hem. Så jag är skyldig till minst ett av misstagen”, skriver en annan.

Men alla är inte med på noterna.
”Efter att min hund dog är det här det jag saknar mest – att komma hem och se hur lycklig den är att träffa mig. Det är det bästa som finns. Varför ska man ta bort det?”.
Det är något för Will Atherton att tackla i en ny video.