Det är inte bara vi människor som blir sura och griniga.
Våra hundar är likadana.
Nu delar en expert med sig av vad som får våra fyrfotade älsklingar att bete sig som trotsiga tonåringar.
Varenda hundägare lär ha sett åtminstone några av vovven mindre smickrande sidor.
De brukar dyka upp när vi går hemifrån utan dem, jobbar för länge utan att ge dem uppmärksamhet eller pratar länge i telefonen.
På samma sätt som en partner, en vän eller ett barn kan ruttna på beteendet kan en hund också göra det.

Kroppsspråket kan många gånger vara nyckeln till hundens välbefinnande.
– Irritation är definitivt en av de känslor som hundar kan uttrycka, säger Renee Rhoades, hundbeteendevetare och grundare av R+Dogs, till The Wildest.
De kan också vara griniga. Och grinigheten kan triggas av samma saker som får oss att gå i taket.
Sömnbrist, hunger eller simpel tristess kan utlösa känslorna. Till och med daglig stress står enligt Rhoades på listan över orsaker som får våra hundar att tycka att livet är eländigt.
Däremot är det inte oro över räkningar, hushållsuppgifter eller gräl på jobbet som leder till missnöjet. I stället utlöses stressen hos hundar ofta när rutinerna förändras.
Vanligast är fysiskt obehag.
Enligt Rhoades går det att skönja i hundens förändrade kroppsspråk. Ignoreras symptomen kan det leda till beteendeproblem som ilska. Därför bör förändringar alltid undersökas.
– Ett av de tydligaste sätten för oss att identifiera smärta hos våra hundar är genom beteendeförändringar som irritabilitet, säger hon.
Såhär på sommaren kan värme vara en utlösande faktor.
– Kroppens reaktioner på en ökning av temperaturen kan kännas obehaglig och resultera i grinighet, uppger Rhoades.
Det är med andra ord inte olikt hur en del av oss människor reagerar.
Hur får man då sin hund på gott humör igen?
Rhoades råder hundägare att undersöka vovvens övergripande fysiska och mentala välbefinnande.
– Ställ frågor som ”Hur mycket stress utsätts de för varje dag?”, ”Får de utlopp för naturliga beteenden?” och ”Har de ont?”. Efter det kan man bli proaktiv, söka svaren på frågorna, se om det leder till en lösning och ta reda på varför hunden känner som den gör.
Men allra bäst tycker hon det är att granska kroppsspråket. Tecken på att en hund verkar stressad eller har ont inkluderar flämtande andning, skakningar eller böjd rygg.
Hunden kan också vara överdrivet rastlös, ha förändrade sovvanor, gny, yla eller undvika beröring. Rörelseproblem, vägran att gå, haltande eller långsam gång är också vanligt och kan tyda på obehag.
Rhoades poängterar framför allt att vi aldrig ska straffa våra husdjur för att de är griniga, utan i stället fokusera på anledningen till beteendet.
– Våra hundar litar på oss när det gäller att ta hand om dem och hålla dem trygga. Det gör vi bäst genom att vara vänliga och empatiska mot deras behov, säger hon.

Irritation kan bero på att hunden har ont.