Hundarna skadades efter att ha blivit påkörda av bilar. Men Salima Kadaoui ville att hennes skyddslingar skulle få njuta av stranden precis som alla andra hundar.
Med hjälp av specialdesignade rullstolar fick alla en härlig löptur vid vattnet i Marocko.

– Jag älskar mina hjulbebisar. De påminner oss varje dag om hur värdefullt livet är även om vi är funktionshindrade, säger hon.

Den fantastiska kvinnan Salima Kadaoui bor i miljonstaden Tanger, Marocko. Här vid Atlanten och inloppet till Medelhavet finns långa stränder där man kan njuta av varma dopp.
Med jämna mellanrum utspelar sig väldigt hjärtevärmande scener vid stränderna när Salima tar med sig sina rörelsehindrade hundar.

Salima driver SFT Animal Sanctuary – en organisation som räddar många hundar med svåra skador.
De flesta har blivit påkörda av bilar och övergivna. Tack och lov ger Salima sällan upp sina skyddslingar eftersom hon är övertygad om att hundar kan njuta av sina liv om de kan anpassa sig till ett nytt sätt att leva.

Så med hjälp av specialdesignade rullstolar får många hundar ett bra och kärleksfullt liv.
– Det här är det mest givande jobbet i världen. Kärleken och glädjen som mina hundar ger mig är ovärderlig, säger Salima.
– Men jag måste vara i tjänst hela tiden. När hundarna sover, sover jag. När hundarna vaknar så vaknar jag. Det är inte lätt.

Salimas envishet behövs i en stad där det beräknas finnas minst 30 000 övergivna hundar på Tangers gator.
Många hundar lever under extremt svåra förhållanden: rensar matrester från sopor och lider av skador och sjukdomar, inklusive skabb och ibland rabies.

80 personer uppskattas dö av rabies i Marocko varje år, och rädsla för sjukdomen är den främsta anledningen till att marockaner ogillar gatuhundar, menar Salima Kadaoui.
– Det finns ingen tillförlitlig statistik som visar hur ofta hundar biter människor, bara ett bekräftat fall där en österrikisk turist blev biten av en rabiessmittad hund i kuststaden Agadir, säger Salima.

2017 lanserade Salima Kadaoui och kollegor Project Hayat – som betyder ”liv” på arabiska – med målet att göra Tanger till den första rabiesfria staden i Afrika, till stor del genom att vaccinera och sterilisera 30 000 hundar till 2025.
Hittills har de har vaccinerat och släppt ut mer än 2 500 vovvar, och planen är att att öka takten med hjälp av ekonomiskt stöd från Marockos inrikesministerium.

Salimas långa kamp för sina hundar har gett resultat, inte minst tack vare de underbara filmer som hon lägger upp på Instagram. Strandfilmen från juli i år har setts av sju miljoner och Salima får dagligen beröm av hundälskare över hela världen.
– Jag älskar mina hjulbebisar. De påminner oss varje dag om hur värdefullt livet är oavsett om vi är funktionshindrade, säger hon.

Salima önskar förstås att hennes hundar ska adopteras bort, men tror att synen på hundar först måste förändras i hennes hemland Marocko.
– Adoptioner är underbara. Men vi har 30 000 herrelösa hundar och den långsiktiga lösningen är inte adoption. Lösningen är att människor ska lära sig att leva i harmoni med hundarna och se upp för dem, säger hon.
– Jag vill att Tanger blir en stad där medborgare rapporterar att de sett en sjuk hund eller ställer ut en skål med vatten en het dag.

Salima Kadaoui med några av sina hundar.

Marockos största hundvän: Salima Kadaoui.

Salima Kadaoui med rörelsehindrade hundar på stranden.