Id-hunden Sune har blivit rikskändis efter sin senaste insats.
Nu vill väldigt många ha hjälp.
”Ja, just nu är det extremt högt tryck på förfrågningar. Vi gör så gott vi kan för att hinna svara er alla” hälsar matte Hanna Ericsson i Örnsköldsvik.

Id-hunden Sune har en nos som slår det mesta. Den 3 juli kom han och matte Hanna Ericsson för att leta efter den bortsprungna jakthunden Frans.
Frans hade slitit sig i en stor skog och sprungit iväg med en tio meter lång löplina, och alla försök att återfinna honom slutade i besvikelse.

Id-hunden Sune är efterfrågad. Vi gör så gott vi kan för att hinna svara er alla” hälsar matte Hanna Ericsson i Örnsköldsvik.

Det var i det hopplösa läget – efter sex dygn – som den engelske cockerspanieln Sune klev in i handlingen.
Sune fick lukta på en kam med Frans lukt – och sen bar det iväg ut i den stora skogen.

Det doftspåret räckte för Sunes fantastiska nos. Han fick upp ett spår nästan omgående.
”Sune lyckades spåra reda på Frans efter endast 50 minuter. Det var ett snyggt spårarbete och resulterade i att Frans fick komma hem till sin älskade familj. Så nu är älskade och saknade Frans återigen hemma efter sex dygn i skogen” berättade Hanna Ericsson.

Id-hunden Sune.

Att söka försvunna djur med id-hund är mest ett intresse för Hanna som annars jobbar heltid inom hemtjänsten.
– Jag försöker hjälpa till så ofta jag kan. När jag har tvingats säga nej några gånger så tar det i hjärtat eftersom man är så mån om djuret.

Sune har varit känd i flera år för sin otroliga nos. Men efter hans senaste insats har Hanna blivit nerringd med önskemål om hjälp. Det verkar som att massor av hundar är på rymmen.

”Ja, efter artikeln och filmen på Sune har antalet förfrågningar ökat extremt. Vi gör så gott vi kan för att hinna svara er alla, men även för att hinna hjälpa er på något sätt. Men svarstiden kan påverkas” hälsar matte Hanna Ericsson.

Hanna menar att hon och Sune behöver få återhämtning mellan söken/vägledningarna.
”Sen har jag även två bruksschäfrar som behöver få sitt med träning och skogspromenader. Så när jag är ute i skogen med hundarna vill jag lägga all min tid på dem & njuta av naturen & nuet tillsammans med dem.”

Jakthunden Frans (t v) räddades i veckan av Sune. Frans var bortsrungen i sex dygn.

En id-hund ska söka upp ett spår efter det djuret vars doft den fått i smellern. Även om spåret är flera kilometer bort ska id-hunden komma fram till spåret och berätta att ”här är spår efter just det bortsprungna djuret vi söker.”

Den ska inte följa andra spår. Det är sällan en id-hund hund får ett spår som den ska följa i flera mil när den kommer till platsen.
En id-hund ska alltså lära sig avstå från att följa eller markera fel doft, hundens förare ska kunna planera genomsök utifrån terräng, information och karta.

Det krävs lång och avancerad träning för att en hund ska bli godkänd som id-hund.
Hanna Ericsson rekommenderar andra id-hundar för den som behöver akut hjälp med sin bortsprungna vovve eller katt. Här ser du listan (med länk så att du kan kontakta):

IDhundarna Daphne & Calli Team Skåne 

IDhunden Uzzie med Birgitta – Norrbotten 

IDhunden Nalle med Stefan – Uppsala 

Scooby ID hund- Stockholm 

IDhunden Millie – Östergötlands län 

Sune med sina två kompisar i Örnsköldsvik.

Stilige Sune med den fantastiska nosen.

Id-hunden Sune med sina två kompisar.

Här hittar id-hunden bortsprungna Frans. Bilden t v: Frans intrasslad i sin lina. T h: id-hunden Sune som nosar sig genom skogen.