Han fyller 21 år om några veckor.
Dynamit-Harry lever nu livets glada pensionärsdagar hos Sandra Tigerlind i Orrefors.
”Vad vi vet så är han väl Sveriges äldsta hund? Han är otroligt pigg för sin ålder, men äter specialfoder för njurarna” hälsar Sandra.

För två år sedan kom hunden Harry till Black Dog Foundation, som specialiserat sig på att ta hand om äldre hundar som ingen annan vill ha.
Det är en fantastisk verksamhet där huvudpersonen Sandra Tigerlind öppnar sitt hem för många oönskade och äldre vovvar.

Dynamit-Harry fyller 21 år om bara några veckor.

Namnet ”Black Dog” är en metafor för de oönskade (oftast svarta) hundar som alltid blir adopterade sist – om ens alls – samt de som är äldre eller lite trasiga.
Harry var för gammal för att någon skulle vilja adoptera honom.

”Vi skapade fristaden och vårt äldreboende för hundar som Harry, vars ägare ledsamt tvingades lämna över honom till oss för två år sen, och vi förstod att ingen kommer vilja adoptera en sån gammal hund” förklarar Sandra.

Men Harry har överraskat alla med sin lekfullhet och spänst – trots att han alltså är en 100-åring (räknat i människo-år). Han är så pigg att han fått smeknamnet ”Dynamit-Harry”.

”Han fyller 21 om två veckor, och vad vi vet, så är han väl Sveriges äldsta hund? Han bossar här på fristaden och kräver gos och godis! Han är otroligt pigg för sin ålder, men äter specialfoder för njurarna” förklarar Sandra.

De första två åren av en liten hunds liv motsvarar ungefär 12,5 människoår, medan det är 10,5 för en medelstor hund och nio för stora hundar.
Varje ytterligare år av hundens liv multipliceras sedan med mellan 4,3 och 13,4 år, beroende på rasen, för att hitta deras människoålder.

Sandra Tigerlind har hjälpt drygt 700 hundar och andra djur de senaste tio åren.

Hundar som Harry behöver allt stöd av allmänheten, så den som skickar en slant till Black Dog Foundation hjälper både Sandra och alla senior-vovvar som finns i Orrefors.
Sedan starten 2015 har hon hjälpt över 700 hundar och andra smådjur.

”Folk vill besöka oss. Men vi driver ett hundhem och inget hundstall. Det innebär att det här är många av seniorhundarnas för-alltid-hem, och inget ställe som hålls öppet för allmänhetens nyfikenhet” förklarar Sandra, men tillägger att det snart finns chansen att komma och göra en insats.

”Nu ber jag om hjälp, den 16 juni. Vi behöver händiga och glada amatörer som drar ett lass några timmar här”, hälsar Sandra Tigerlind.
Här kan du läsa mer på hemsidan.

Om du också tycker att Black Dog Foundation behövs för hundar som Dynamit-Harry, kan du bidra här:
Swish 123 133 66 92
PG 75 93 39-5
Paypal info@blackdogfoundation.se
IBAN i kommentarer

Dynamit-Harry är motsvarande 100 människor-år.

Sandra Tigerlind i Orrefors har hjälpt totalt 700 hundar och smådjur under senaste nio åren.