Snart kan bajspolisen i norra Italien rycka ut.
Samtliga hundar i provinsen Blozano ska DNA-testas.
Allt för att deras exkrementer på gatorna ska kunna spåras.

740 kronor kostar testet – per hund. Det måste samtliga hundägare punga ut med. Visar det sig sedan att det är deras älsklingar som gjort ifrån sig i staden utan att husse eller matte plockat upp efter dem det är det bara att öppna plånboken igen.
Böterna kommer enligt nyhetsbyrån Reuters att gå loss på 570 till 6 150 kronor.
Totalt finns 45 000 hundar i regionen, som ligger i Trentions bergstrakter.


Egentligen skulle alla hundar ha testats innan årsskiftet 2023-2024. Men enligt chefsveterinären Paolo Zambott är det bara cirka 10 000 hundägare som hörsammat kravet.
Nu rasar de över att de är de enda som gjort rätt för sig. Samtidigt ifrågasätter andra hur lagen ska kunna införlivas. De undrar hur turistande hundägare och herrelösa hundar ska behandlas.
– Det är lättare sagt än gjort, säger Madeleine Rohrer, från det lokala gröna partiet, i Il Giornale.
– Det kommer bara att bli en extra utgift för kommunen och för polisen, som har så mycket annat att göra.

För att komma åt mer data har regionens styrande rekryterat veterinärer för att samla in DNA.
I slutet av mars riskerar krånglande hundägare som inte genomfört DNA-testet dryga böter, från 3 300 till 12 000 kronor.
Myndigheterna uppger att databasen också ska användas för att identifiera hundar som blir överkörda i trafiken eller attackerar andra djur eller människor.

Inte heller det har blidkat kritikerna som genomfört en namninsamling för att stoppa den nya lagen.
– Intressant är att många har skrivit på som inte ens äger hundar, säger Filippo Maturi, ordförande för Assopets, en organisation som tillvaratar djurägares intressen.
Trots kritiken mot DNA-kraven uppger en lokal rådman att andra regioner i Italien har inspirerats av Blozano-politikernas agerande.

Såhär i efterhand torde alla hundägare vara överens om att det hade varit bättre – och framför allt billigare – om de hade plockat upp efter sina husdjur.