Dexter vägrade bli rörelsehindrad efter bilolyckan. Istället utvecklade han ett eget sätt att gå – på bakbenen. Nu är han kändis i USA.
– Ingenting saktar ner honom, och han är världens gladaste hund. Jag är så stolt över honom, säger ägaren Kentee Pasek.

Att gå på två ben är inget trick som Dexter har lärt sig. Det är snarare en anpassning han gjorde efter en nära-döden-upplevelse när han var liten valp.
Han rymde från trädgården och sprang rätt ut på en trafikerad väg. Där blev han påkörd av en bil och efter flera operationer amputerades hans ena framtass och det andra benet kunde räddas, även om den inte fungerar helt.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Dexter Dog Ouray (@dexterdogouray)

– Efter tre dagar kom Dexter hem. Han var förstås svårt tagen efter operationerna, men veterinären var övertygad om att han kunde njuta av en anständig livskvalitet” berättar ägaren Kentee Pasek.
– Det tog lång tid för honom att återhämta sig, och jag arbetade hårt med hans rehabilitering – byggde upp muskler, arbetade med hans rörlighet.

Alla räknade med att Dexter – en renrasig breton – skulle behöva någon form av hjälpmedel för att ta sig runt (han använde rullstol ett tag). Men en dag såg Kentee Pasek att hunden hade klättrat upp på verandan  – utan rullstol.
– Jag tänkte ”Hur har det gått till?”. Han hade ju klättrat upp för trappan själv!

Svaret var att Dexter hade listat ut en egen teknik för att gå. På bakbenen.
Ägaren satte tillbaka Dexter längst ner i trappan och filmade när han gick uppför trappan på två tassar.

Dexter har blivit kändis i USA tack vare sin speciella gångteknik.

Pasek säger att Dexter går på regelbundna kontroller hos veterinären för att kolla att hans leder och höfter är friska, och veterinären håller med om att detta är det bästa alternativet för Dexter att hålla sig glad och rörlig.

– Han har skrivit om reglerna för vad det innebär att ha en fysisk funktionsnedsättning. Ingenting saktar ner honom, och han är den mest glada hunden – beslutsam och envis. Jag är så stolt över honom, säger Kentee Pasek.

De senaste sex åren har Dexter blivit en kändis i USA, med huvudroll i parader och uppmärksammad i nyhetsprogram på tv. Han har massor av av följare på sociala medier, och många kommer till hundens hemstad i hopp om att få en glimt av Ourays mest kända medborgare.

– Jag får brev från hela världen från människor i svåra situationer som säger: ”Om Dexter kan göra det, så kan jag också.” Han blev viral efter att ett klipp hamnade på primetime-tv i USA, säger Kentee Pasek.
– Dexter är nöjd med all uppmärksamhet – och godsaker. Men han är fortfarande vårt husdjur, en hund som älskar att jaga bollar, hämta pinnar och springa i parken.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Dexter Dog Ouray (@dexterdogouray)

”Ingenting saktar ner honom, och han är världens gladaste hund. Jag är så stolt över honom” säger ägaren Kentee Pasek.