Hittills har det setts som ett lotteri.
Men nu kan gåtan vara löst.
Forskare har tagit fram fakta som visar vilka hundraser som löper störst risk att drabbas av cancer.

Bland människor är mönstret ju större kropp, desto högre risk att utveckla sjukdomen. Men teorin överensstämmer inte på människans bästa vän.

– Det finns saker som sträcker sig i storlek från en chihuahua upp till en mastiff, eller en great dane, säger forskningsledare och biologen Leonard Nunny vid University of california, till ABC News.
– Så det är en enorm skillnad bland storlekar.
Studiens resultat publicerades i tisdags i Royal society open science.
Med arbetet har forskarna försökt förstå hur cancer börjar och hur sjukdomen uppstår. Man har också ställt specifika frågor om hur uppkomsten står i relation till raserna.

Eftersom stora hundar ofta dör tidigare än små hundar löper de mindre risk att utveckla cancer än medelstora hundar.
– Det beror helt enkelt på att dör när de är yngre, säger Nunney.

Men även om de största hundraserna inte har den högsta cancerfrekvensen är det vanligt att stora hundar drabbas av sjukdomen. Flatcoated retriever, berner sennerhund och westin är mest drabbade. Bland flatcoated retriever är sarkom vanligt. Det är en sällsynt typ av cancer som uppstår i skelett och mjukdelar. Nunney uppger vidare att terrier och då framför allt skotska terrier löper stor risk att utveckla cancer i urinblåsan.

Allt det här kan låta fruktansvärt deprimerande. Men den goda nyheten är att få raser enligt Nunney är överdrivet utsatta för cancer.
Sen tidigare är det känt att inavel förkortar hundars livslängd, men enligt forskarna ökar det generellt inte risken för cancer.

Nu hoppas forskarna att den studiemodell de utvecklat i framtiden ska kunna användas för att avgöra om hundraser börjar bli mer drabbade av en viss typ av cancer.
– Hundar är en extremt bra modell för att förstå de genetiska förändringarna som kan göra dem mer utsatta för specifika cancerformer, säger Nunney.

Bland flatcoated retriever uppstår cancer ofta i skelett eller mjukdelar.

Hos ”westies” är det urinblåsan som är den svaga punkten för cancern.