Tänk att mötas av en samling kärleksfulla golden retrievers.
Det är möjligt på en gård i USA.
Där har ett par startat The golden retriever experience – också kallat Happy hour.

I en och en halv timme – oftast betydligt längre – får gästerna umgås och leka med minst tio gyllenbruna retrievers på Golden dog farm, en gård som drivs av paret Doug och Beca Worple.

När de inledde satsningen som inkluderar cider, varm choklad och tilltugg var det långt ifrån någon succé.
Men verksamheten spreds snabbt på sociala medier och i dag står gäster i kö för att få komma dit.

Golden retrievergården har blivit ett begrepp – mitt ute på landsbygden. Foto: Golden Dog Farm – Vermont

Idén till verksamheten fick paret under covid.
– Jag hade ett jobb där jag brukade resa ett par hundra dagar om året. Plötsligt stannade det upp och blev till ett liv på nätet, säger den före detta reklammakaren till People.

Tillsammans med sin fru, som var barnfotograf, sålde han huset i Cincinnati i Ohio med hopp om att resa till en stuga de ägde i Ontario i Kanada.
Då stängdes gränsen.

– Vi hade två veckor på oss att flytta ut och visste inte vart vi skulle ta vägen, säger han i USA Today.
– Till slut köpte vi en husbil och körde till 35 olika stater. Totalt blev det 2 700 mil tillsammans med våra två hundar.

Någonstans längs vägen beslöt de att starta en golden retriever-verksamhet och slå ner bopålarna i Vermont.
– Vi har alltid älskat golden retrievers och ville alltid ha många. Med det jag gjorde såg jag kraften i influencers och sociala medier. Jag skämtade om att vi skulle ha en Instagram-gård full av golden retrievers. Det dröjde inte länge förrän vi började fundera på hur något sånt skulle se ut.

Allt föll på plats där de körde genom sin nya hemort och såg Dana Menne med ett lastbilsflak fullt av golden retrievers. Det visade sig att Menne, som tillsammans med sin hustru Susan driver kenneln Buttnernut goldens, var i stan för att hundarna skulle vänja sig vid mänsklig kontakt.

Det var något paret Worple självt varit inne på.
– Ett av skälen till att vi flyttade var att vi skulle kunna skapa en egen grupp med glada goldens, men vi insåg hur mycket jobb det krävde. Särskilt med vuxna hundar som har flockbeteende, säger Doug Worple.

I Vermont började de med tre hundar och tog in en fjärde.
– Det tog tid att integrera honom i hushållet. Vi insåg att det skulle ta en evighet för att få tillräckligt många för att kunna genomföra satsningen.

Idén till golden retriever-upplevelsen var ett direkt resultat av covid-nedstängningen i USA. Foto: Golden Dog Farm – Vermont

Med 13 goldens löste Butternut goldens det problemet och med ens låg planen klar.
De första evenemangen spikades till sista lördagen i september i fjol och följdes i oktober av ytterligare två.

Men när nyheten snabbt spreds i sociala medier och biljetterna för 750 kronor styck snabbt såldes ut fick de lägga till datum.

– Det var ett konto på Tiktok, Vermont lifestyle, som la ut saker om vad man kunde göra i Vermont på hösten. De hade samlat ihop en del av vårt material och lagt in i sin video. Efter fyra till fem miljoner strömningar av den videon senare sålde vi slut, säger Doug Worple.

Framgången ser ut att hålla i sig.

– Folk är så glada när de är här. Ansiktena får någon slags barnliknande glädje över sig.
Andra har mist sina hundar och ser besöket som läkande, uppger han.

Vissa par har till och med friat i havet av golden retrievers.
Verksamheten är bara en del av arbetet på gården där man odlar vin, framställer lönnsirap, har bikupor och fruktträdgård.
– Det är som att ha två jobb, säger Doug Worple i People.

Ändå ångrar varken han eller hans hustru karriärbytet.
– Det känns som alla erfarenheter vi har haft i livet har slagits samman och gjort det här möjligt. Det känns som det är ödet, som om det var menat att det skulle ske.

Vem kan motstå ett dussin glada och kärleksfulla Golden retrievers? Foto: Golden Dog Farm – Vermont