De har varit tillsammans i sex år och är ”allra bästa vänner”. Men nu måste ägaren Linnéa hitta ett nytt hem åt sin kära följeslagare Bamse.
”Skulle inte rätt person eller par finnas så kanske jag tvingas avliva honom och då kommer jag att gå sönder” förklarar Linnéa.

Den spanska vattenhunden Bamse, sex år gammal, beskrivs som ägaren Linnéas allra bästa vän.
Linnéa fick honom när han var valp, även om det inte var meningen att det skulle bli så.
”Vi skaffade honom för att han skulle bli diabeteshund till min lillasyster. Men han klarade inte de psykiska testerna och då tog jag över honom istället” förklarar Linnéa.

Den spanska vattenhunden Bamse, sex år.

Sedan dess har de varit oskiljaktiga och Linnéa känner förstås sin Bamse väldigt väl.
”Bamse är en väldigt speciell hund, han är väldigt osäker och rädd av sig när det gäller nya människor, barn och andra hundar. Jag har fått lära mig den hårda vägen hur jag ska introducera nya människor för honom på rätt sätt. Men när det väl är gjort så är man Bamses vän för livet” förklarar Linnéa.

Nu har dock livet tagit en helt ny vändning för Linnéa. Och det är ett liv där Bamse dessvärre inte riktigt har samma plats som tidigare:
”Jag hinner helt enkelt inte längre ta hand om min egen hund och det tär på mig och mitt hjärta något fruktansvärt.”

”Jag har kommit till den punkten i livet där jag har lyckats få två små barn trots en sjukdom där läkarna förklarade att jag inte skulle kunna få barn. Det har såklart resulterat i att min tid och mitt engagemang för Bamse inte blivit som tidigare” förklarar ägaren Linnéa.
”Idag har jag även ett jobb och en krävande karriär. Så fort jag får tid över så tar mina barn den.”

Linnéa har därför tagit det oerhört svåra beslutet att hitta en fodervärd åt Bamse – det bör vara en person som inte har barn, som har hundvana och kan lära Bamse disciplin.
”Och förstås någon som ge honom den kärlek och trygghet som han förtjänar. Jag är mycket noggrann med vart Bamse eventuellt hamnar och det får inte vara för långt bort då jag fortfarande vill träffa honom ibland och även mina barn”.
Linnéa bor i orten Borensberg i Motala kommun.

Linnéa har brottats med mörka tankar och en rädsla över att ingen vill ta Bamse:
”Skulle inte rätt person eller par finnas så kanske jag tvingas avliva honom och då kommer jag att gå sönder” förklarar Linnéa.
”Så om folk skulle kunna passa Bamse – hör av er till mig!”
Här kan du anmäla ditt intresse för Bamse.

Bamse beskriv som ganska ängslig när han möter nya människor.

Bamse.

Snabbfakta spansk vattenhund
Spansk vattenhund, även känd som Perro de Agua Español, är en intelligent, robust och mångsidig hundras.
Eftersom rasen är så intelligent och lär sig saker snabbt är de utmärkta tävlingshundar inom olika discipliner som agility och lydnad.

Deras energiska natur kräver dock regelbunden motion och mental stimulans för att förhindra tristess och beteendeproblem.
Hundarna är vanligtvis lojala och kärleksfulla mot sina familjer, men de kan vara reserverade mot främlingar om de inte är ordentligt socialiserade från en ung ålder.

Deras alerta natur gör dem till bra vakthundar och de är allmänt väldigt tillgiven mot barn, vilket gör dem till utmärkta familjehusdjur.

Rasen har en lång historia som går tillbaka till antika tider i Spanien, där de främst användes som herde- och vallhundar. Deras utmärkande päls, som kan vara lockig eller vågig, är vattenavstötande och har gjort dem till utmärkta simmare och hjälpt dem att utföra uppgifter som att dra nät och hämta föremål från vatten.

Bamse har levt med sin ägare sedan han var valp.

Bamse, sex år.

”Jag hinner helt enkelt inte längre ta hand om min egen hund och det tär på mig och mitt hjärta något fruktansvärt” förklarar Linnéa.