Den ekonomiska krisen påverkar många svenskar – och även våra hundar. 
Hundstallet tar just nu emot rekordmånga vovvar. 
– Många hundar som kommer in till oss är oförsäkrade så vi kan se en följd av det svåra ekonomiska som finns i samhället. Det är en kostnad som är varje månad och det är ibland så att det oftast är den som ryker först om det är tajt ekonomiskt, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.

Skenande räntor, högre elkostnader, dyrare mat och bränsle. Det senaste året har allt fler svenskar fått vända på kronor och ören – och många har tvingats spara in på utgifter.
Tyvärr har hundägande varit en utgift som många inte anser sig ha råd med längre. Organisationen Hundstallet har under 2023 tagit emot rekordmånga hundar just nu – och trycket är fortsatt högt.

Två hundar som lämnats till Hundstallet.

– Dels har det varit en pandemi där många skaffade hundar. Efter det kunde även myndigheter göra fler kontroller och där har vi även sett att vi fått in fler hundar, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet, till TV4.

Många hundar som kommer in till Hundstallet har har sjukdomar och behöver veterinärvård. Hundstallet tror att ägarna inte haft råd.
– Många hundar som kommer in till oss är oförsäkrade så vi kan se en följd av det svåra ekonomiska som finns i samhället. Det är en kostnad som är varje månad och det är ibland så att det oftast är den som ryker först om det är tajt ekonomiskt, säger Erika Garmelius.

Hundstallets hemsida är fylld av annonser på hundar som söker ett för-alltid-hem. Här finns allt från två månader gamla valpar till tioåriga Qalypso och schäfern Skyler med fin stamtavla.
Organisationen behöver all hjälp med att få ut budskapet till fler svenskar – de fina hundarna behöver en familj som har råd och tid att ta hand om dom.

Föreningen Hundar Utan Hem noterar också att oönskade hundar har blivit ett växande problem. Den vanligaste anledningen till att hundar lämnas bort är att ägaren inte anser sig kapabel att ta hand om den.

– Det handlar i många fall om att ägaren har valt hund efter utseendet snarare än egenskaper och behov. Dessutom skaffade många familjer husdjur under coronapandemin och med ett begränsat antal hunddagisplatser valde många att lämna bort sina hundar, säger Tove Eriksson, ordförande i Hundar Utan Hem.

Hittills i år har Jordbruksverket fått in 16 326 anmälningar om ägarbyten. Det är 488 fler än året innan (+3 procent) och den högsta siffran på ett decennium.
Jämfört med 2021, det mest intensiva pandemiåret, då ännu färre ägarbyten registrerades (15 104), är minskningen 8 procent.

Se Hundstallets alla hundar här. 

Valpar på Hundstallet väntar på nya ägare.

Lämnad av sin ägare.