Det kan kännas otroligt pinsamt. Särskilt när andra hör på.
Men nu gör forskarna tummen upp – bebisprat med hunden är bara positivt.
”Husses lilla vovve”. ”Mattes lilla pluttis”. ”Finaste vovven i världen”.
Alla hundägare lär ha uttryckt åtminstone en variant av fraserna. Inte sällan med ljus stämma.
Det är inte längre något att skämmas över. Tvärtom.
En grupp forskare i Ungern har kommit fram till att det höga, melodiösa tonläget går hem hos våra fyrbenta vänner.

En färsk studie visar att bebisspråk är som en magisk formel för att våra hundar ska tycka om oss och förstå oss.
Studien som publiceras i Communications Biology visar att bebisprat är som ett hemligt språk mellan människor och deras hundar.
Så här går det till:
När du pratar bebisspråk med din fyrbenta bästa vän stiger rösten i tonläge. Du överdriver sättet du pratar på och orden fylls med känslor. Forskarna kallar det DDS, dog-directed-speech – vårt sätt att visa kärlek för våra hundar.
Tidigare studier har konstaterat att hundar reagerar olika inför DDS. Valpar verkar avguda det medan vuxna hundar kan framstå som mer kallsinniga.
Det var just det här som den nya studien ville utforska. De tog 19 vuxna hundar och satte dem i verkliga situationer. Experimentet involverade både DDS och ADS, adult-directed speech, från tolv män och tolv kvinnor.
Resultatet: De vuxna hundarna lyssnade mer på DDS-talarna än på ADS-talarna. Det var som om de sa att det var det förstnämnda språket de älskade.
Vad var då den magiska delen som hundarna fann oemotståndlig? Var det hundfraserna eller den kärleksfulla tonen? För att få svar på den frågan kombinerade forskarna DDS med ord från ADS, och tvärtom. Det visade att det inte enbart var innehållet eller tonen, utan en kombination av hundrelaterade ord och den känslomässiga tonen som gjorde DDS till en succé.
Så nästa gång du pratar med din hund ska du inte vara rädd att använda din ljusa, barnsliga ton. Det stärker inte bara banden mellan er, det får också hunden att förstå dig bättre.
Fakta:
För att kunna genomföra studien övervakade forskarna hundarnas hjärnor med en speciell magnetkamera, en fMRI. Det skedde samtidigt som djuren matades med olika tonlägen och talsätt.
Magnetkameran visade var och när blodtillströmningen och aktiviteten ökade i olika delar av hjärnan.
De här hundraserna deltog i studien: 5 golden retriever, 3 border collie, 3 cocker spaniel, 1 australian shepherd, 1 chinese crested dog, 1 cairnterrier, 1 labrador och 4 blandraser.

En grupp forskare i Ungern har kommit fram till att det höga, melodiösa tonläget går hem hos våra fyrbenta vänner.

Bebisprata gärna med din hund.