Munkorg betyder inte nödvändigtvis att hunden är farlig. Det menar ägaren Rianna, som är stor profil på sociala medier.
– Jag brukade skämmas när jag Nala hade munkorg, men nu är jag bara stolt, säger hon.

Den amerikanska kvinnan Rianna är en ivrig förespråkare av rottweilers och en gigantisk profil på sociala medier. Numera har hon tre miljoner följare på TikTok och en miljon fans på Instagram. Hon äger två rottweilers och lägger dagligen ut bilder på sina älsklingar.

Saker som Rianna uttrycker får stor spridning, hur kontroversiellt det än må vara. Och nyligen pratade hon om hur bra det är med munkorg på sin hund.
– Min rottweiler Nala har sina utmaningar och vi kämpar tillsammans varje dag med att bli bättre. När du ser en hund i munkorg bör du tänka efter. I de flesta fall har hunden det tillräckligt svårt som det är, och under varje munkorg finns en otrolig hund, säger Rianna.

– Jag brukade känna mig så generad när jag gick ut med Nala i munkorg och nu kan jag inte vara stoltare. En munkorg betyder inte automatiskt att en hund är farlig. Så låt oss se till att vi aldrig dömer en ägare som bryr sig om sitt husdjur så mycket att de inte bara skyddar din hund utan försöker hjälpa sin hund, säger Rianna.

Hon menar att en munkorg på hunden kan vara en bra lösning vid många olika tillfällen. Du som ägare kan vara lite lugnare i olika situationer, och när du är lugn ger du hunden bättre signaler.
– Munkorgar kan även vara bra om du har en hund som inte kan låta bli att äta skräp ute eller om du tror att hunden kommer bita när du klipper klorna eller behöver behandla ett sår.

Det som är viktigt att tänka på är hunden behöver vara bekväm med och tycka om att ha munkorg på sig. Därför är det bra att du lär din hund så tidigt som möjligt.

– Många oroar sig för vad andra ska tänka och tycka, fast dom har ju ingen aning eller hur? Det är i grunden ett mycket effektivt hjälpmedel i träningen som gör att man kommer snabbare fram, och förhoppningsvis kan hunden sluta med munkorg senare.

Det är viktigt att munkorgen är i rätt storlek och det är extra viktigt att hunden, trots munkorgen, kan öppna munnen för reglering av kroppstemperatur.
Eftersom hundar gör detta med hjälp av sin tunga kan en för hårt åtsittande munkorg leda till att hunden överhettas och skadas.

Välj därför storlek med omsorg och se till att det är en munkorg som passar just din hunds ras och kön. Hunden ska inte själv kunna ta av sig munkorgen och eftersom det till en början kan kännas obekvämt och ovant är det bra att vänja hunden vid munkorgen innan ni behöver använda den på riktigt.
Till en början kan du använda munkorgen ett par minuter för att sedan successivt utöka tiden.

Rianna och rottweilern Nala – som alltid har munkorg när hon är ute på promenad.

Fördelar med munkorg:
Du känner dig lugnare eftersom du inte behöver oroa dig för att bli biten längre, detta känner hunden av och bidrar till att hunden också blir lugnare.

Att bita är en belöning för hunden och belöningar bygger beteende, Om hundens beteende (att bita) inte längre blir belönat så minskar vanan av sig själv.

Du får naturligt mer avstånd till din omgivning (människor och hundar) utan att behöva säga något.

Du blir tagen på allvar av omgivningen med din träning.

Du tar ansvar för din omgivning så att ingen kan bli biten eller känna sig orolig.

Rianna och Nala.