Tusentals hundar i Sverige har smärtor i rygg och nacke. Men många ägare har ingen aning om problemet.
– Det luriga är att hundarna inte visar något utan de kanske blir lite mer irriterade på andra hundar istället, säger Anders Hallgren, Sveriges mest kända hundpsykolog.
I hans undersökning hade 63 procent av hundarna problem med ryggen.
När vi människor blir sjuka eller får ont i kroppen brukar vi klaga, ta en värktablett eller kanske beställa tid hos läkaren. Men våra hundar klagar inte: ofta visar de inte ens att de har ont, de försöker göra det bästa av situationen och anpassa sig till sin värk istället.

”Problembeteenden har ofta samband med ryggfel” menar hundpyskologen Anders Hallgren.
Ofta visar hunden sin värk med så pass små signaler att även en erfaren ägare eller hundexpert person har lätt att missa dom. Men ett vanligt tecken är aggressivitet och stress, det visar en stor undersökning av Anders Hallgren, en av Sveriges största auktoriteter på hundpsykologi.
1991 undersökte Anders Hallgren hur vanligt det var med problem i rygg och nacke hos hundar. Han och hans medhjälpare undersökte 400 sällskapshundar som inte tidigare hade något misstänkt ryggfel. Resultat var riktigt skrämmande.
Det visade sig att 63 procent av hundarna hade problem med ryggen vid undersökningstillfället.
72 procent av problemen var lokaliserade till ländryggen (lumbalt) och 67 procent till bröstryggen (thorakalt) och 27 procent till nacken (cervikalt).
Anders Hallgrens studie visar att det är nästan lika vanligt för hundar att ha problem med ryggen, som det är för människor.
– Problembeteenden har ofta samband med ryggfel. Ett av de mest alarmerande resultaten var att så många som 91 procent av hundarna som hade ryckts i kopplet, eller själva dragit mycket i kopplet, visade sig ha defekter i nacken, berättar Anders Hallgren.
– 60 procent av normalpopulation av hundar har alltså problem med ryggar. Jag har själv arbetat med hundar som haft oförklarliga svängningar i humöret och varit aggressiva mot sin familj och andra hundar. Men beteendet har ofta varit smärtrelaterat, säger Anders Hallgren.
Resultatet av studien har spridits över hela världen. Många hundklubbar och hundtränare har ändrat träningsmetoder och använder inte längre ryck i kopplet. Många har också övergivit halsbandet, särskilt den mycket skadliga strypkedjan. Ofta används en sele i stället.
En annan vanlig orsak till ryggproblem är olika muskelskador. Om hunden sträcker en muskel tar det normalt mellan fyra och sex veckor för den akuta inflammationen att läka. Under den tiden ska hunden ha kontrollerad motion för att inte förvärra skadan.
Men hundar visar ofta smärta i maximalt i en-två veckor. Det kan få ägare att tro att problemet har gått över. Om hunden rör sig mer än vad som är nyttigt kan skadan bli kronisk istället.

Anders Hallgren har gett ut ny biografi, ”Pojkdrömmen som blev vetenskap”.