Allt fler svenska ägare har inte råd att behålla sina hundar. Det senaste året har organisationen Hundstallet tagit emot över 40 procent fler hundar än tidigare.
– Ja, i snitt finns 103 hundar inskrivna per månad, men vi har tre fulla stall och med tanke på att vi fått många valpar är det överfullt, säger Johnny Kroneld, kommunikations- och insamlingschef på Hundstallet.

Sämre ekonomi i svenska hushåll drabbar tyvärr allt fler hundar. Och det är en kris som vi bara sett början på, tror Johnny Kroneld på organisationen Hundstallet. Just nu överges fler hundar än på många år när hushållens kassor sinar.
– Även om folks ekonomi förbättras under 20024 så kommer effekten att hålla i sig i år och troligen även 2025 med tanke på den långsiktiga effekten, säger han.

Johnny Kroneld, kommunikations- och insamlingschef på Hundstallet. T h: hundstallet i Stockholm.

Kan man prata om kris?
– Ja, absolut. Det tycker säkert alla med ekonomiska problem också. Majoriteten människor vill ju inte lämna ifrån sig sin hund, men vi möter många som helt enkelt inte kan behålla sina hundar, säger Johnny Kroneld.

Det finns ytterligare en orsak till krisen som har uppstått: många ovana ägare som köpte en hund under pandemin.
– Det finns ett samband här med dålig ekonomi. Många skaffade hund i pandemin och har inte koll på hur man tar hand om sin hund. Många kan inte se sidor eller problem som kan växa och bli större om de inte hanteras i tid med en hund, säger Johnny Kroneld.
– Om man inte har koll blir problemen större och dyrare. Okunskapen är den stora boven.

Hundstallet försöker rusta för den kris som uppstått. Just nu finns tre stall i Sverige: Stockholm (Åkeshov), Alingsås och Staffanstorp. De är som sagt överfulla och kan inte ta emot fler hundar just nu. 836 hundar skrevs in totalt under 2023 på Hundstallet och starten på 2024 går i samma spår.

Just nu finns 836 hundar på Hundstallet, alla väntar på nytt hem.

– Vi tittar på att bygga ut verksamheten i Norra Sverige. Nu transporterar vi ner hundar i samarbete med myndigheter. Men det är tydligt att vi behöver stall på plats. Vi behöver även extra stall i södra Sverige, säger Johnny Kroneld.
– Vi har fantastiska givare som verkligen engagerar sig för hundarna. Dessutom har vi otroligt duktiga jourhem och volontärer som hjälper till på stallen.

Men det behövs alltså större resurser. 2024 ser ut att bli ett krisår för många svenska hundar.
Antalet nya hundar som registrerades i Jordbruksverkets register i fjol var 67 700. Det var en minskning med 13,3 procent jämfört med rekordet under pandemiåret 2021 då 78 052 nya hundar registrerades.

Även jämfört med år 2022 registrerades det drygt 3 000 färre hundar under förra året.
Även hos Svenska kennelklubben, SKK, minskade antalet nyregistrerade valpar förra året, med 15 procent jämfört med 2022.

Så här kan du hjälpa Hundstallets hundar 

”Vi tittar på att bygga ut verksamheten i Norra Sverige” säger Johnny Kroneld på Hundstallet.