Först var branden ett mysterium.
Men gåtan rätades ut när utredare fann en övervakningskamera.
Den avslöjade att gärningspersonen var en hund.

Händelsen som uppmärksammats av både amerikanska CNN och brittiska BBC inträffade tidigt på morgonen den 26 juni. Brandkåren i Colorado Springs i delstaten Colorado ryckte då ut till ett hus efter rapporter om att det brann i en spis.

Här hoppar hunden upp för att undersöka om det finns godsaker på spisen.

Larmet hade inkommit kvart i fem på morgonen. Lyckligtvis kunde släckas relativt snabbt. Ägaren fördes efteråt till sjukhus där han behandlades för rökförgiftning.

Först förstod ingen hur branden kunnat uppstå. Ägaren svor på att inte ha använt spisen. Ingen annan fanns i hemmet som hade kunnat använda köksutrustningen.

För att komma tillrätta med mysteriet granskades en video från en övervakningskamera i hemmet.
Det löste gåtan.

Videon visade hur en hund gick upp på två ben ben och la sina framtassar på spisen för att undersöka kartongerna som stod där.

Utredarna tror att hunden kom åt tändknappen på gasspisen och på så sätt satte fyr på kartongen och startade branden.

Husägaren väcktes kort därpå av Apples homepod som larmade om ”hög hetta”. Lyckligtvis hann mannen nå elden innan den spreds genom hemmet.

– Det här är en bra påminnelse om att alltid ha brandlarm både i och utanför sovrummet, och på alla våningar i hemmet. Det är också en bra påminnelse om att ta bort alla brännbara saker från spisen och ha två vägar ut ur varje rum i fall det börjar brinna, säger brandkåren i Colorado Springs.

Hade inte larmet fungerat är det möjligt att hunden hade varnat husse. Enligt hundsajten Wag! förstår hundar vad som pågår genom aromen i luften eller genom den starka rökluften.

”Ju större brand desto mer uppenbar fara. Elden låter och rädsla skapas av de annalkande flammorna. Hunden kan skälla för att varna för fara, eller också reser den ragg”.

Bara sekunder efter hundens spisbesök slår lågorna upp från plattorna.