Företagsledaren David MacNeil är en sann hundvän. Han har lagt ner en förmögenhet på att rädda 22 hundar från att bli slaktade på en kinesisk köttmarknad.
– Jag har en enorm medkänsla för djur som fötts upp under omänskliga omständigheter för sitt kött, säger han.
För oss svenska hundvänner kan det vara nästan ofattbart att det finns marknader där hundar slaktas och äts upp.
I Kina finns t o m en festival där man under en vecka dödar uppåt 50 000 hundar per dag och äter köttet: i år höll Yulin hundköttsfestival på under fem dagar och du kan räkna ut själv hur många hundar som miste livet för att bli mat.
Men 22 lyckliga hundar kunde räddas – tack vare en riktig hundvän. Han heter David MacNeil.

Två av de räddade hundarna fick träffa sina nya, lyckliga ägare i Los Angeles.
David McNeil har blivit oerhört förmögen på att sälja bilprylar genom sitt företag WeatherTech. I fjol beräknades hans förmögenhet vara uppåt 10 miljarder kronor.
Men det många inte känner till är att McNeil är en stor vän av hundar – han äger flera själv – och han brinner för att hundar ska behandlas som våra bästa vänner.
När han fick höra av den ideella organisationen China Rescue Dogs att 22 hundar hade förts bort från Yulins köttmarknad så agerade han blixtsnabbt.
David McNeil chartrade ett flygplan för att flyga alla hundar från Kina till USA – 17 golden retrievers, två corgis, en fransk bulldog, en isländsk fårhund och en alaskan malamute. Han betalade även veterinärer för att ta hand om skador. En totalkostnad på ca en miljon kronor.
Hundarna behandlades väldigt illa i trånga burar och många hade sårskador av olika slag.
– Jag fick se en vidrig video där en sjuk golden retriever drogs i nacken för att slaktas. Jag har en enorm medkänsla för djur som fötts upp under omänskliga omständigheter för sitt kött, som finns inlåsta i fruktansvärda burar och inte kan få hjälp. De lider fruktansvärt mycket varje dag tills de dör, förklarar David McNeil.
– Den lilla golden retrievern kunde räddas till USA – och vi döpte honom till Oden.
”Efter att China Rescue Dogs räddat valparna från svåra omständigheter, ordnade vi veterinärvård, mikrochip och potentiella adoptivfamiljer. Hundarna satt tålmodigt på en 12-timmars flygresa från Kina till Los Angeles” berättar organisationen.
På Los Angeles flygplats väntade några adoptivfamiljer på sina nya medlemmar. Det var ett vackert möte med många pussar och kramar.
– Det känns fantastiskt att ha kunnat föra så många dödsdömda hundar till USA och ge dom en kärleksfull och säker framtid, säger Jill Stewart, grundare av organsationen China Rescue Dogs.
Här kan du läsa mer om China Rescue Dogs.

Vidrig bild från en köttmarknad i Kina. Hundarna behandlas väldigt illa i väntan på att slaktas.

De 22 räddade hundarna kom i transportburar till Los Angeles. Företagsledaren David MacNeil betalade för allt.