För att undkomma stormen hoppade Courage ner i en grop på stranden.
Då fyllde en grupp personer gropen med sand.
– Vi fann honom i sista stund, säger en räddningsarbetare.
Hade det inte varit för larmsamtalet till djurskyddsföreningen i Delft utanför Kapstaden hade Courage aldrig överlevt.
Schäfermixen hade inte en chans att ta sig ur med mer än meterdjupa hålet på egen hand.
Djurskyddsföreningen SPCA ryckte ut till platsen. Chansen att ett djur skulle kunna hålla sig vid liv så länge bedömdes som små. Men ett intensivt sökande inleddes.
– Utredare Lee Prins visste att det var en kamp mot klockan. Han grävde sig igenom ett berg av sand”, säger SCPA i ett pressmeddelande.

När Courage hittades verkade han ha gett upp.

Hoppet om ett mirakel minskade undan för undan.
– Det tog för lång tid, men jag fick tvinga mig själv att inte få panik. Jag visste att jag inte skulle kunna göra någon nytta för hunden då, säger Prins.
Till slut fann han Courage.
– Han låg ihoprullad som en liten boll och rörde sig inte. Jag trodde att det var försent.
Men Courage andades, om än ytterst svagt.

– Det var som om han gett upp och förlikat sig med sitt öde, säger Prins.
Ingen visste vad hunden hette, men hans kamp för att komma tillbaka gjorde att räddningspersonalen gav honom namnet Courage (Mod).
Och modig var han. Sedan händelsen på stranden har han besegrat en hudsjukdom, svält, ledgångsreumatism i högt och ryggrad, samt en tumör. Han har genomgått flera olika behandlingar, inklusive cellgifter, och överlevt.
För att på nytt bygga upp immunsystemet har han intravenöst fått näringstillskott och B-vitamin.

– Han har fortfarande en lång väg kvar till han är fullt återhämtad. Men han är en modig kille som gett allt och på vägen erövrar han hjärta efter hjärta, säger SCPA.
2020 fanns det 4,2 miljoner hemlösa husdjur i Sydafrika. Av dem var 1,7 miljoner herrelösa hundar. Samma år förvarades totalt 650 000 katter och hundar i katt- och hundstall.
– Courages öde har skakat SPCA-chefen Jaco Pieterse.

– Mitt blod kokar. Det som hänt honom är så hjärtlöst. Vi är mycket tacksamma över personen som slog larm. Hunden hade lidit något enormt om vi inte funnit den.
Att Courage är i säkerhet betyder inte att fallet är över.
– Vi ska göra allt i vår makt för att finna de som är ansvariga för det fruktansvärda djurplågeriet och se till att de ställs inför rätta, säger han.

Sedan han räddades har Courage besegrat en rad sjukdomar men har fortfarande en lång väg kvar för att bli helt återställd.