Det är både roligt, belönande – och slitigt. Att hantera en valp kräver ju ganska mycket av hundägarna. 
Hundinstruktören Markus Tenglund ger dig några värdefulla tips för att du och valpen ska få en så givande tid som möjligt.
– Alla vill ju ha den perfekta valpen. Det finns såklart en massa mer faktorer som spelar in och mycket är individanpassat, säger Markus.

Markus Tenglund är certifierad hundinstruktör och hundar har varit en stor del av hans liv. Och han vill ta reda på så mycket fakta som bara är möjligt.
– Jag vill inte fastna i traditionella mönster när det kommer till hundträning, jag har istället försökt gå min egen väg och jobbar mer med fakta och kunskap– mer än rutiner och traditionella spår.

Hundinstruktören Markus Tenglund.

– Jag ska vidareutbilda mig, för att öka min förståelse för hundar och bli mer djupgående i hundpsykologi. Vi måste tackla allt fler moderna problem idag med våra fyrbenta vänner, säger Markus Tenglund.
– Jag tycker mig se ett behov av att sprida mer modern kunskap som gynnar både oss och hundarna. Det är ska vara kul och lätt att vara hundägare och det vill jag visa hur.

Och den mest prövande tiden (men samtidigt enormt rolig) kan vara valpperioden.
– Alla vill ju ha den perfekta valpen. Men en del undrar kanske vilka faktorer som ger en valp bäst start i livet och vad kan vi själva påverka? menar Markus.

Markus punktar upp fyra valpperioder (med riktlinjer) som kan hjälpa dig under valpperioden.
– Det kan ge hunden så bra förutsättningar som möjligt. Det finns såklart en massa mer faktorer som spelar in och mycket är individanpassat så ta det med en nypa salt. Men du som läsare får gärna kommentera om du önskar mer tips och tricks gällande valptiden, säger Markus.

– Vill man lära sig mer djupgående rekommenderar jag att kontakta en hundinstruktör som går igenom just din valp och dennes förutsättningar.

Valpar med bus och lek.

Så här kan valpens fyra stadier se ut:

8 till 12 veckor:
Här brukar man hämta hem sin valp vid 8-9 veckor. Den första månaden behöver vi inte tänka något på lydnad eller övrig träning (med undantag till potträning).

Här bör vi fokusera på att få valpen att känna sig trygg i sitt nya hem. Vilket är grunden och förutsättningen till resterande momenten. Här skulle jag säga att vi kan avvakta med socialisering med andra människor samt hundar. Försök bygga upp en stark och rolig relation mellan er i första taget.

12 veckor till 7 månader: 
Här börjar mycket nafsande samt mer energi hos valparna. Det är även en bra tid att socialisera med rätt hundar som man vet är bra med valpar.

Valparna kommer vara stissiga och lite galna, de finns en vinst med att låta dom utlopp för sin energi med andra hundar. Det kan vara ganska kluvna uppfattningar med antal hundar och människor som dom bör träffa under första året.

Personligen låter jag mina hundar träffa dom jag verkligen känner och dom som tolererar valpenergin. Kvalitet före kvantitet.

7 månader – 1 år: 
Här börjar den verkliga prövningen med valpen som går igenom kroppsliga förändringar med hormoner och tanken är att dom ska växa ur valpstadiet. Därav kan det bli mycket uppror, testa gränserna och ifrågasättande mot oss.

Det är dock en helt naturlig fas och det kan verka som att vi har misslyckats i träningen eller för övrigt allt som vi har jobbat på. Den svåraste tiden är även den viktigaste.

Ge inte upp och ha överseende att perioden går över. Börja sätta upp en struktur och gränsdragningar. Tålamod och lugnt men tydligt ledarskap är något dom behöver som mest här blandat med både fysisk och psykisk stimulans.

1 år till 2 år: 
Här börjar dom bli vuxna och det är den här tiden dom blir mer seriösa. Dom har fått sin personlighet och där börjar man kunna tyda på hur resten av åren kommer se ut.

Vi fortsätter och även ökar med träningen här då dom fortfarande är mottagliga för det. I det här stadiet kan även reaktivitet och aggression blomma ut. Tidigare än ett år kan det uppstå vissa tecken till detta men är oftast ingen fara. Men efter cirka ett år bör man ta det på allvar.

Extratips!
Strunta i matskålen under valpperioden. Köp flera ”Kongar” och fyll dom med deras mat och sen in i frysen. Ha tillräckligt många att det alltid finns i frysen. Detta stimulerar deras hjärnor mer än om dom får det serverar.

Det är även en vinst att dom sysslar med något annat än rackartyg hemma. Ju mer en hund gör något, blir den bra på. Så kan man korta ner tiden för oönskade beteenden är det mindre risk att dom blir kvarstående.

Söta golden-valpar.