Han var övergiven på ett hundstall och kraftigt överviktig. Men en räddare i nöden adopterade beaglehunden Wolfgang och satte honom på strikt diet. Nu har han gått ner nästan 30 kilo.
– Han kunde bara gå några steg innan han började flämta. Nu är han en pigg och glad hund igen, säger Erin McManis. 

Erin McManis och Chad Schatz från Arizona, USA, har sedan 13 år tillbaka en passion för att rädda äldre och oönskade hundar. Deras fantastiska arbete började egentligen som en slump när de tillfälligt ville hjälpa en vän som arbetar på ett hundstall. Där fanns många seniorhundar som hade svårt att hitta en adoptivfamilj och riskerade att avlivas.
– Vi har alltid gillat äldre hundar, de är lugna och i de flesta fall tränade. Men samtidigt får de sällan en chans till ett nytt liv när de övergivits av sina ägare, säger Erin McManis.

Före och efter. Wolfgang när han vägde 41 kilo och efter bantningen till 13 kilo. Foto: Erin McManis

Så Erin och hennes partner Chad tog först hand om en hund med namnet Snickers, som var i usel form. Det var en senior som snabbt behövde tränas för att gå ner i vikt.
– Vi lyckades så bra med Snickers att hundstallet bad oss titta på en annan hund som de fått. Och de berättade att det var den mest överviktiga hund som de någonsin sett.

När Erin och Chad fick se beagle-killen Wolfgang kunde de knappt tro sina ögon. Han vägde 41 kilo – tre gånger så mycket som en beagle ska väga – och kunde knappt röra sig.
– När vi adopterade honom kunde han bara gå några meter innan han var tvungen att stanna och flämta. Veterinären varnade oss för att läget var akut och att Wolfgang kunde få hjärtstopp när som helst, berättar Erin McManis.
– Han kunde knappt ta sig ut den första sommaren, orken räckte inte till och han hade ont i leder.

Wolfgang vägde 41 kilo som mest, det är tre gånger mer än normalvikten för en beagle. Sommaren 2019 sattes Wolfgang på ett hårt träningsläger med i första hand vattengympa för att han skulle få tillbaka lite muskler.

Sen blev det längre promenader och en strikt diet som fick kilona att rasa. Efter ett års flitig bantning vägde Wolfgang in på 22 kilo – en minskning med hälften.
– Nu har han en normalvikt, runt 13 kilo. Det är nästan som att han har blivit yngre nu när smärtorna har försvunnit. Ha har blivit aktiv och leker med obegränsat andra hundar. Han fick ett normalt hundliv igen, säger Erin McManis.

Idag lever Wolfgang med tre andra hundseniorer i huset. Erin och Chad har hittat sitt kall i livet och har hittills vårdat 14 hundar. Det lär bli fler.
– Men ingen har varit i så dåligt skick som Wolfgang. När vi startade ett Instagram-konto för fyra år sedan ville vi bara visa upp Wolfgangs framgångar. Vi kunde aldrig drömma om att han skulle bli känd över stora delar av världen, säger Erin McManis.

Beaglen har en stor aptit, så om rasen inte får så mycket motion kan det lätt sluta med övervikt.  En beagle vet tyvärr inte vad som är bra mat. Undvik därför godbitar varje gång hunden tittar vädjande – framförallt om det handlar om matrester eller godis.

Övervikt är en stor belastning för ryggen och lederna. Därför är den långa beaglen ofta utsatt för diskbråck. Hundar kan drabbas av en s k meningitis-arteriitis, även kallat Beagle Pain Syndrome. Detta är en relativt vanlig inflammationssjukdom som sitter i ryggmärgen på hunden, orsaken är okänd.

Beagle har fötts upp som jakthund i många århundranden och rasen behöver mycket motion. Det är smarta hundar som ofta ser oskyldiga ut, men de behöver en bestämd ägare. Den som inte visar sin beagle vem som bestämmer redan från början kommer att få svårigheter.

Viktnedgången började med träning i poolen. Wolfgang orkade inte ens korta promenader. Foto: Erin McManis

Snabbfakta hundfetma

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska hundar utfodras så att de varken blir magra eller feta. Lidandet som orsakas av övervikt och fetma kan i en del fall vara så stort att det utgör ett brott mot Djurskyddslagen (som bl a säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande samt kunna utföra sina naturliga behov).

Varje år handlägger länsstyrelserna ärenden om kraftigt överviktiga hundar. Ägare får föreläggande om att se till att hunden går ner i vikt, annars kan den bli omhändertagen av myndigheterna.
Människors mat innehåller mer energi än vi är medvetna om. För hunden kan därför ett par köttbullar eller ostskivor motsvara en hel semla eller en cheeseburgare i energiinnehåll. Med tiden sätter sådana små utsvävningar stora spår.

Wolfgang vägde tre gånger mer än normalvikten. Foto: Erin McManis

När Wolfgang var som tjockast. Foto: Erin McManis

Wolfgang var så tjock att han inte kom in genom hundluckan.

Poolträningen som var grunden till Wolfgangs viktnedgång.