Det har rapporterades att president Joe Bidens hund varit inblandad i bitattacker.
Men det är först nu som vidden av angreppen i Vita huset avslöjas.
Dokument visar att Commander varit inblandad i minst 24 attacker.

”De senaste hundbetten har tvingat oss att anpassa vår operationella taktik när Commander är närvarande. Snälla, ge oss mycket plats”, skrev ett icke namngivet livvaktsbefäl i juni förra året.
Samtidigt varnade befälet agentkollegorna och sa, ”Vi måste vara kreativa för att slå vakt om vår egen personliga säkerhet.”

Bakom avslöjandet står CNN som uppger att antalet bitattacker från Commander kan vara ännu högre eftersom kanalen inte räknat med de gånger som man tidigare rapporterat om.

Miljön i Vita huset uppges ha blivit för mycket för Commanders beskyddarinstinkter.

Flera månader efter agentens varning fick Commander inte längre bo kvar i Vita huset. Beslutet togs efter flera attacker där hunden var inblandad.
– De var tvungna att låta honom flytta till andra familjemedlemmar, säger en av kanalens källor.

Ändå dröjde det förvånansvärt länge innan något gjordes.
Redan i oktober 2022 beskrev en livvakts-tekniker en incident och sa att de var ”bekymrade över att familjehundens beteende förvärrades” och att de oroade sig över att något värre skulle drabba andra.

Totalt omfattar rapporten som CNN gått igenom 400 sidor. Namn och annan information som ur säkerhetssynpunkt anses viktig har strukits över i dokumenten.

Commander har enligt materialet inte bara bitit folk i Vita huset. Han har också varit inblandad i attacker i familjen Bidens hem i Wilmington, i Rehoboth Beach i delstaten Delaware, i Camp David och i Nantucket i delstaten Massachusetts där presidenten och hans familj brukar fira Thanksgivning-helgen.

Tydligen har det inträffade varit mycket jobbigt för presidenten och hans närmaste.
– De är förkrossade över det här. De har bett om ursäkt till dem som blivit bitna, köpt blommor till andra. De mår dåligt. Commander var överbeskyddande, säger en källa.

En talesperson för Vita huset uppger för CNN att presidentfamiljen försökte ändra hundens beteende, att den anlitade hundtränare, veterinärer och bad experter på hundbeteende om råd. Men inget hjälpte.

Ett mejl beskriver en attack i Rehoboth Beach 29 juli förra året. En livvakt som då gick till sin post på bakgården hörde hur Commander började skälla. Vad personen inte insåg var att Commander var lös.

Ögonblicket därpå kom schäfern störtande och bet livvakten i vänster underarm.
”Det orsakade ett djupt, öppet sår”, heter det i rapporten.

Det står också att livvakten började förlora en stor mängd blod.
Livvakten behandlades av Vita husets medicinska enhet som var på plats och personen syddes med sex stygn.

I början av oktober 2022 högg Commander en vakt som höll upp dörren åt presidenten och hunden i Vita huset.
Månaden därpå bet hunden en uniformsklädd officer i höger arm och höger vad, en attack som tvingade personen att söka sjukhusvård.

Commander kom till familjen Biden som valp i december 2021.

Efter minst 24 attacker insåg president Joe Biden och hans familj att Commander var tvungen att flytta.