Hundar kan inte prata. Men de kan sannerligen kommunicera.
Särskilt när det gäller kärlek.
– När de stirrar på dig till synes utan anledning kramar de dig med sina ögon, säger Brian Hare, hundexpert, professor och medförfattare till boken ”The genius of dogs”.

Det finns också en rad tydligare tecken på hur varmt deras hjärtan bankar för dig. Här är åtta sätt som visar hur mycket din hund älskar dig.

Den glada dansen:
En viftande svans, särskilt en helkropps-viftning som får hela bakdelen att röra sig, är ett universellt tecken på hundens glädje och kärlek. Ju snabbare och lösare viftningen är, desto mer upprymda och glada är de att se dig eller vara omkring dig.

Professorn Brian Hare konstaterar att både vi och hundarna mår bra av kärleksförklaringarna.

Kramar och närhet:
Hundar som älskar dig kommer ofta att längta efter fysisk närhet. De kan lägga sig i ditt knä, luta sig mot dig medan du sitter eller följa dig runt i huset som en mjuk skugga. Det är deras sätt att visa att ni hör ihop och att de känner sig trygga i din närvaro.

Ett överflöd av pussar:
Att slicka är ett naturligt beteende för hundar och kan vara ett tecken på tillgivenhet och underkastelse. När din hund slickar ditt ansikte eller dina händer visar de dig kärlek och respekt. De uppvisar ett liknande beteende när de ”tvättar” varandra när de ingår i flockar.

Välkomstkommittén:
En entusiastisk hälsning när du kommer hem är ett tydligt tecken på din hunds kärlek. Oavsett om det handlar om att hoppa (vilket kan tränas bort), upprymt skällande eller en favoritleksak i munnen, visar deras översvallande energi hur mycket de har saknat dig och hur glada de är över att du är hemma igen.

Ögonkontakt och mjuka pip:
Hundar som älskar dig kommer ofta att ha ögonkontakt med dig. I det sammanhanget kan de också ge ifrån sig ett mjukt gnäll, ett pip eller en mild suck. Ögonkontakten kan vara en form av kommunikation och visar på nära band till dig. De försiktiga ljuden uttrycker tillfredsställelse och lycka i din närvaro.

Gåvor och erbjudanden:
Vissa hundar, särskilt retrievers, kan ge dig sina favoritleksaker eller gosedjur som ett tecken på tillgivenhet och för att visa hur speciell du är för dem. Beteendet kan ses som en hunds version av att ge bort gåvor till någon man tycker om.

Beskyddande beteende:
En hunds instinkt att se till att deras familjemedlemmar är beskyddade är ett mäktigt tecken på kärlek. Oavsett om de vaktar dig när du sover eller varnar dig för främlingar som kommer till ytterdörren visar beteendet på hur långt de är beredda att gå för att du ska vara trygg och hur lojala de är mot dig.

De sover på din plats:
När en hund väljer att sova på dina kläder, din stol eller framför allt i din säng är det ett tecken på tillit och kärlek. De visar då att de känner sig säkrast och lugnast närde är i närheten av dig. De söker bekvämlighet i din närhet och vill beskydda dig även när du sover.

Kärleken är inte bara fin att konstatera. Den är enligt Hare också nyttig.
– När du tittar på din hund går både din och hundens oxytocin-nivåer upp.

Oxytocin benämns ofta som kärlekshormonet eller må-bra hormonet. Det agerar motpol för stress-systemet i vår kropp och som i hög grad her hälsosamma effekter för vårt välbefinnande och vår hälsa – både på kort och lång sikt.

– Det gör att ni båda mår bra och det stärker era band, säger Hare.

Kärlekshormonet, det som reducerar stress, stiger hos oss och våra hundar när vi får starka känslor för varandra.