Inget är så sött som valpstadiet.
Men bara för att hunden åldras behöver den inte tappa det utseendet.
Det finns åtta raser som ser ut som valpar livet ut.

Om utseendet består är allt naturligtvis inte som när hunden var valp. Det är omöjligt. Men det finns fördelar med det. Man slipper träningen för att de ska bli rumsrena, bitandet när de får tänder och tokenergin som brukar bryta ut för fullt i skymningen. Så – för den som söker kombinationen valputseende med vuxet beteende finns det åtta raser att välja mellan. Här är de:

En yorkshireterrier får plats i en handväska – eller i handen.

Yorkshireterrier:
Med tanke på att det är en av de minsta hundraserna är det inte konstigt att den hamnar på listan. Rasen är känd för sin långa päls men för den som vill slippa för mycket pälsvård är det bäst att hålla den kort. Yorkshireterrier gillar att sitta i knäet men de har energi när de vill och de behåller lekfullheten långt upp i åren.
Att de är såpass små gör att de inte kräver några längre promenader.

En fullvuxen toypudel är mindre än 28 centimeter i mankhöjd och väger högst 2,5 kilo.

Toypudel:
En intelligent och liten kompanjon som behåller lekfullheten långt upp i vuxen ålder. De är lätta att träna och kända för att göra bra ifrån sin inom agility. I jämförelse med yorkshire terrier kräver de mer motion och stimulans för att inte bli uttråkade. Blir de det går det ofta ut över möbler och skor.

Bichon Frisé är en dvärghund med en max höjd på 30 centimeter.

Bichon frisé:
En lugn, stilla och fluffig ras som passar bäst att kela med. Den är positiv och nyfiken, lättlärd och angelägen att vara sin ägare till lags. Bara det gör den till en uppskattad kompis. Bichon frisé kräver dock regelbunden pälsvård. Speciellt viktigt är det för den som vill att hunden ska behålla sitt teddybjörnsliknande utseende.

Maltesern är mild, tillgiven, intelligent, tillitsfull och har en snabb uppfattningsförmåga.

Malteser:
En riktig knähund som är känd för sin hållning och långa päls. För att slippa för många knutar och borstning flera gånger i veckan väljer många ägare att hålla hundens päls kort.
Viktigt att tänka på: Malteser är en populär hund som är friskare än många andra raser och kan leva länge. Det gör också att den tenderar att vara dyrare än andra raser.

Cavalier king charles spaniel är sportig och beskrivs ofta som en stor hund i litet format.

Cavalier king charles spaniel:
För den som inte störs av en något större evighetsvalp kan cavalier king charles spaniel vara ett perfekt val. Rasen är känd för att vara mycket försiktig och älskar att sitta i husses eller mattes knä. Den är social och vill hellre vara där du är än där du inte är. Rasen lever för mänsklig kontakt.
Ögonen är uttrycksfulla, öronen stora och sättet charmigt. I jämförelse med andra raser som ser ut som valpar hela livet kräver cavalier king charles spaniel betydligt mindre pälsvård.

Mopsen är en matglad komiker som samsas mycket bra med alla hundar.

Mops:
Lika lätt som det är att göra narr av mopsens platta nos och det säregna snarkandet, lika omtyckt är just de egenskaperna av hundägare runt om i världen. Man ska inte heller glömma bort att rasen avlades fram med just det beteendet för att få dem att se unga ut långt upp i åldern. Mopsar är små till växten, kräver inte mycket pälsvård och har som svenska kennelklubben konstaterar ”massor av personlighet och nyfikenhet, och lockar ofta fram glada skratt”.

Papillon kan anpassa sig efter sin ägares aktivitetsnivå, från att vara aktiv till att bara ligga i knäet och ta en tupplur.

Papillon:
Öronens form gjorde att den fick sitt namn, som på franska betyder fjäril. Rasen är så liten till växten att den behåller valpstorlek livet ut. Trots att pälsen är fluffig kräver den inte mycket vård. Papillon är också ansedd som en mycket frisk ras som inte drabbas av många sjukdomar utan lever länge. Dessutom är den klok, lättlärd och som svenska kennelklubben konstaterar, ”Den älskar att vara med där det händer”.

Shih tzu betyder lejonhund på kinesiska. Shih tzu-hundar tjänade länge som tempelhundar för att driva bort onda andar.

Shih tzu:
Framavlad som knä- och sällskapshund. Kom till Sverige på 1930-talet. Shih tzu älskar människor, vill alltid vara i centrum och följer ägaren vart den än går. Den behåller lekfullheten upp i åren men tenderar att vara lugnare än andra valpliknande raser. Shih tzu är en liten men robust ras, mankhöjden överstiger inte 27 centimeter. Värt att tänka på är att den dagligen behöver borstas och för att få den att se ung ut bör pälsen klippas kort.