Har du full sjå med en hund? Tänk dig då hur Angelika Björk i Everöd, utanför Kristianstad, har det. Här finns nämligen elva huskies som kräver full kärlek och uppmärksamhet. 
– Min förhoppning är att ha fler hundar. Oj, så mycket kärlek man får, säger hon. 

Det finns ett motto som heter ”ju fler desto bättre”. Och hemma hos Angelika i Skåne gäller det mottot varje dag, eftersom hon och maken äger elva hundar. Det är en salig blandning av siberian husky, alaskan husky och huskyblandningar, och någon annan ras kan hon inte tänka sig:
– Om man orkar stå ut tills en husky har lämnat unghundstadiet så får man ett underbart liv. Unghundsperioden är den värsta som finns. De blir som små monster, lyssnar inte. Unghundar bråkar och det är kaos, säger Angelika.

Några av Angelikas huskies.

För 15 år sedan blev hon ägare till sin första husky, med namnet Cola. Men det var en individ som inte var typisk för rasen.
– Hon hatade att dra, den lataste hunden man kan tänka sig. Hennes favoritsyssla var att sitta på altanen och titta på människor.

Du verkar ju vara en huskyälskare.
– Oh ja. Jag har alltid älskat vargar, men det är svårt att köpa dom. Cola gjorde att jag älskade rasen. Sen henne och hennes valpar har jag bara fortsatt att ha huskies.

Bara under 2023 fick Angelika två oplanerade kullar. Den första kullen var sju valpar och tanken var att familjen skulle behålla en valp.
– Men då får jag min drömhund, Nona, en röd husky som inte syntes på röngtenbild.
– Och det var något speciellt med Ohana som sa åt oss att hon också skulle stanna, Hon är väldigt lugn för sin ålder. Totalt har tre valpar fått stanna, berättar Angelika.

Nu har ni totalt elva huskies. Finns det dagar när du känner att det kanske är lite för mycket?
– Jo. Det i fjol fick jag en depression och det var ett tufft år. Huskymamman Gosa har dessutom inte varit en bra mamma, inte gett tillräckligt med di. Så jag fick stödmata hennes kull.
– Säg så här: Vi har inte tråkigt i alla fall. Och planen är ju att skaffa fler hundar så småningom.

Beskriv en vanlig dag – hur gör du praktiskt med rastningar?
– Vi har hundgård och det är otroligt skönt. Jag börjar dagarna med att ge valparna mat, sen jobbar jag 75 procent. När jag kommer hem matar jag valparna igen och kör dragträning på åkern med de äldre hundarna.
– På kvällen ger jag alla mat, en blandning av fastfoder och mjukt. Det blir mycket kel och bus med alla. Man får väldigt mycket kärlek.

T v: trångt i köket när alla huskies vill vila. T h: Angelika.

Hur gör du med utfodring? Blir det inte kaos i köket?
– Till och från. Första kullen kulle äta från samma skål, det misstaget gör jag inte om. De tre valparna har flyttat in och har egna skålar. De vuxna hundarna vet att jag bestämmer. De sitter och väntar tills jag kommer. Bara de ivriga valparna som tror att de ska bli utan mat.

Duschar du alla elva samtidigt?
– Nej, den enda hunden som duschas är Gosa, hon är den enda renrasiga med stamtavla.
– Jag tvättar av de andra hundarna före blandrasutställningar. De har så tjock underhull att det tar flera timmar för dom att bli varma.

Är det här ett perfekt hundliv?
– Ja, jag ska bara få ordning på det sista med att komma ur min depression. Och jag ska starta mer dragträning för hundarna. Jag cyklar, min man och dotter springer med dom.

Har du flest huskies Sverige?
– Nej, jag känner en kvinna, Klara Johansson från Kiruna, som har 13 huskies, Hon har tävlat med dom. Hon har varit min mentor och lärt mig mycket.

T v: Angelika får tre valpar att sitta fint före mat.

Bild på husets första hane, som togs hem. ”Cola hatade mig i veckor” förklarar Angelika.

Rastning.