I förra veckan avslog riksdagen motionen om rasförbud. För att komma till bukt med hundattacker vill istället organisationen Hundstallet att alla uppfödare ska ha ett tillstånd. 
– Vi tror starkt på att även lyfta preventiva åtgärder där ett reglerat uppfödansvar och större hundkunskap är två viktiga faktorer för att minimera risken att dessa allvarliga incidenter sker, säger Johnny Kroneld, informationschef på Hundstallet.

Debatten kring rasförbud för hundar är en kontroversiell och laddad fråga som har engagerat hundägare, politiker, och allmänheten över hela världen.
Rasförbud, även känt som rasbegränsningar eller ”hundraslagar”, är lagstiftning som syftar till att förbjuda eller begränsa ägandet av vissa hundraser som anses vara farliga eller potentiellt farliga.

Johnny Kroneld, informationschef på Hundstallet.

I Sverige har debatten pågått hela vintern. Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) har ansett att det är vissa raser som ligger bakom de flesta attacker. Hans lösning var därför att förbjuda avel och import av vissa sorters hundar i Sverige.
Men förra veckan avslog riksdagen motionen om rasförbud. Sverige kommer alltså inte att införa förbud mot vissa hundraser.

Organsationen Hundstallet välkomnar det beslutet.
– Vi anser att ett rasförbud inte är rätt väg. Vi är stolta över att få vara hundens röst i detta. De hundar som vi varje dag arbetar för att de ska få rätt förutsättningar och ett kärleksfullt hem. Det är fantastiskt att det har gett resultat och att vi nu kan säga att Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholms (M) motion om rasförbud avslogs. Nu kan vi arbeta vidare för hundvälfärden och ökad säkerhet i samhället, säger Johnny Kroneld, informationschef på Hunstallet.

Nyligen redovisade Statskontoret sitt uppdrag att utvärdera hur myndigheternas arbete enligt tillsynslagen fungerar. Detta har utmynnat i en rad tydliga och viktiga förslag om åtgärder för att få en mer effektiv och ändamålsenlig verksamhet för både polis och länsstyrelse. Uppdraget handlade främst om reaktiva åtgärder.

Johnny Kroneld menar att Sverige istället bör ha ett reglerat uppfödaransvar, öka kunskapsnivån hos hundägare samt förse myndigheter med fler resurser.
– Vi tror starkt på preventiva åtgärder där ett reglerat uppfödansvar, större hundkunskap samt och att kunna ge myndigheter rätt förutsättningar i form av resurser är tre viktiga faktorer för att minimera risken att dessa allvarliga incidenter sker. Det krävs regelbundna djurskyddskontroller för hunduppfödare och hundägare för att åstadkomma skillnad, säger han.

– I Hundstallets arbete ser vi varje dag hur viktigt det är att en hund har rätt förutsättningar och hur bra det kan bli när en hund får stöttning, trygghet och där hundens behov också tas i beaktning, säger Johnny Kroneld.

Hundstallets krav i punkter:

• Inför anmälningsplikt för polis och socialtjänst i de fall hundar hittas i en kriminell miljö. Länsstyrelsen bör utreda även hundens situation i dessa fall.

• Alla uppfödare, oavsett hur många kullar som föds upp, ska ha tillstånd och vara registrerade hos myndigheterna. Det ökar möjligheten för myndigheterna att genomföra kontroller.

• Utred möjligheten till att införa regelbundna djurskyddskontroller för hunduppfödare.

• Alla valpar bör registreras i det nationella hundregistret redan hos uppfödaren på ett sätt som gör att både uppfödaren och föräldradjuren kan spåras när så behövs.

• Vid allvarliga incidenter med hund, där problematik med mentalitet eller hälsa kan vara kopplat till hur de har fötts upp, bör även uppfödaren kontrolleras. Bakom många hundattacker finns allvarliga djurskyddsbrister och ett ogenomtänkt avelsarbete. Genom kontroll av uppfödaren till hunden kan oseriös avel stoppas och olämpliga individer tas ur avel.