Har du tankar på att skaffa en rescuehund? Fantastiskt i så fall.
Men innan du slår till finns det några viktiga punkter som du bör tänka på innan hunden kommer hem.
Hundinstruktören Markus Tenglund har sex viktiga tips.

Det finns tusentals hundar som behöver ett hem, men alla hem behöver inte en hund. Därför bör du och din familj se över en extra gång om ni är trygga och förberedda nog för att ta hem en rescuehund.

Hundinstruktören Markus Tenglund har sex viktiga tips innan du skaffar en rescuehund.

Hundinstruktören Markus Tenglund jobbar med rescuehundar och har en viktig uppmaning:
– Jag träffar i dagens läge många ägare som känner att det blivit övermäktigt när deras nya hund har med sig en ryggsäck av erfarenheter som sedan visar sig sedan i sitt beteende. Vi kan inte förbereda oss på precis allt som kan tänkas komma upp men vi bör ha vetskapen av vart vi kan vända oss och ta hjälp ifrån om det nu skulle bli för avancerat, säger Markus.

– Det är oftast tuffare att ta hem en rescuehund än att hämta en från en kennel. Trots detta så är även belöningen ni får av att tagit hem en hund i nöd och se den utvecklas och glädjen den sprider en oslagbar känsla, säger han.

Här är Markus Tenglunds sex viktiga tips:
1. Kolla upp hjälporganisationen ordentligt. Se till att de är en seriös och strukturerad organisation som har hundarnas välmående i fokus och inget annat. Se även att dom uppföljer Jordbruksverkets krav angående vaccination, reggade osv. Mer om detta kan ni läsa på Jordbruksverket.

2. Det krävs tid och tålamod för att kunna bygga upp en trygghet i den nya familjen. Ha inga krav eller förväntningar i början. Det är högst individuellt för hundar om hur snabbt eller enkelt dom acklimatiserar sig.

Tid är det bästa redskapet för hur vi bygger upp tillit och anknytning. Det kan vara svårt att inte omfamna hunden direkt när den kommit hem men ni bör känna av och läsa hunden så att ni inte spär på stressen.

Man brukar säga att omplaceringar hamnar i ”3 modellen” vilket är 3 dagar att få ner stress, 3 veckor att få in nya rutiner och 3 månader för att känna sig trygg. Detta är dock högst individuellt.

”Gå varsamt fram, se till att minimera antal intryck redan när ni hämtar hunden.”

3. Gå varsamt fram, se till att minimera antal intryck redan när ni hämtar hunden. Var gärna så få som möjligt redan när ni hämtar upp erat nya tillskott och håll det så den första tiden, besökare och annat får gärna avvakta tills hunden börjar finna sig i hemmet.

Ha gärna en säng eller ställe där dom kan komma undan lite i huset som inte står mitt i vardagsrummet. Under första tiden behöver dom inte socialisera sig med andra hundar, håll istället ihop er och knyt band. Med stressen av att flytta kan försvåra lekandet.

4. Försök att ta reda på så mycket bakgrundsfakta som möjligt. Det kan vara svårt för organisationen att veta exakt hur dom levt innan dom blev räddade, men försök ta reda på allt som går. Detta är för att sedan kunna anpassa erat förhållningssätt när dom väl kommer hem.
Vet vi vad som uppstått tidigare har vi lättare att hantera det i framtiden.

5. Ta hjälp tidigt! Är det frågetecken eller något som känns övermäktigt med hunden så är det snabb hjälp det mest effektiva. Det finns flertal duktiga Hundinstruktörer som kan guida och konsultera er till framgång.

Oönskade beteenden blir starkare ju längre det pågår och därav är snabb hjälp att föredra. Det en hund gör mycket av, blir den bra på.

6. Släpp hundens förflutna bakom er! Har dom varit med om dåliga omständigheter så får de stanna där, hundar lever i nuet och behöver inte påminnas om att det är synd om dom eller att dom är ömtåliga. Vi hjälper dom med genom att vara närvarande i nuet och ge dom allt de behöver med positivt tänkande!

6. Det är oftast tuffare att ta hem en rescuehund än att hämta en från en kennel.
Trots detta så är även belöningen ni får av att tagit hem en hund i nöd och se den utvecklas och glädjen den sprider en oslagbar känsla! Njut och upptäck världen på nytt så får ni en riktigt härlig tid tillsammans.

Här kan du kontakta Markus Tenglund om du behöver hjälp.

Hundinstruktören Markus Tenglund.

Här är några seriösa organisationer som förmedlar resucehundar:
Hundstallet
Hundar utan hem
Föreningen Grekiska gatuhundar
SOS Animals (Spanien)
Ta mig hem