Svenska hundägare är generellt sett pålästa, engagerade och duktiga.
Men hundinstruktören Markus Tenglund har faktiskt hittat saker som vi kan göra mer och oftare för våra fyrfota vänner.
Markus Tenglund är certifierad hundinstruktör och hundar har varit en stor del av hans liv.
– Min familj kunde inte ha hundar, så jag började träna andras hundar, berättar han.
– Jag vill inte fastna i traditionella mönster när det kommer till hundträning, jag har istället försökt gå min egen väg och jobbar mer med fakta och kunskap– mer än rutiner och traditionella spår.

Hundinstruktören Markus Tenglund.
– Jag ska vidareutbilda mig, för att öka min förståelse för hundar och bli mer djupgående i hundpsykologi. Vi måste tackla allt fler moderna problem idag med våra fyrbenta vänner, säger Markus Tenglund.
– Jag tycker mig se ett behov av att sprida mer modern kunskap som gynnar både oss och hundarna. Det är ska vara kul och lätt att vara hundägare och det vill jag visa hur.
Markus menar att många hundägare ibland går på rutin när det handlar om vardagen med sin vovve. Det kan vara allt från diet till hantering som varken vi eller hundarna blir klokare av.
Här ger han fem tips som vi kan göra oftare.

”Låt hunden använda nosen oftare”.
1. Låt hunden använda nosen oftare
Hundens nos är ett perfekt redskap och ett oslagbart verktyg till att stimulera hundens hjärna. Genom något så simpelt som att sprida ut frukosten eller middagen på gräsmattan som sedan hunden får nosa sig fram, gör mer stimulering än någon promenad runt kvarteret.
De flesta hundägare vet att motion och rörelse är något som är väldigt viktigt för att hunden ska kunna frigöra den energin dom har och för att kunna komma i balans. Men det är endast halva sanningen.
Om vi endast täcker det fysiska behovet betyder det inte att vi kommer få en lugn hund. Det som händer är om vi ökar träningspassen eller promenaderna för att verkligen trötta ut våran hund, så kan det slå i baklås. Rör dom på sig för lite så kallar vi det understimulans, men det finns faktiskt något som kallas för överstimulans också, som är när hundarna rör på sig mer än vad dom får använda hjärnan.
Så skippa matskålen, skicka ut maten på gräsmattan. Går även bra att lägga maten i en Kong och stoppa den i frysen, låt dom jobba för käket. Detta går att göra roliga lekar av också, spring ut i skogen och få hunden att söka efter er eller göm favoritleksaken och be dom söka den i hemmet. Det är bara fantasin som sätter gränsen.

Belöna mer.
2. Belöna mer
Vi behöver inte snåla när vi tränar våra hundar. Vill vi att träningen ska ge fart, så får vi se till att ha en rik belöning. Belöna så många gånger ni bara hinner inom ett moment så kommer ni se att hunden tar till sig det mycket snabbare. Se godisbitar som information, hur mycket information behöver hunden för att klara träningen?
Det jag brukar be mina kunder är att ta med mycket godis, ta lite till och sedan dubbla det.
Det ska vara fantastiskt och givande att träna med oss, det ska inte spela någon roll vad vi gör, tränar vi så låter vi det regna godis.
När väl träningen sitter och vi har gjort stora framsteg så kan vi börja tunna ut våran utdelning. Då kanske det inte blir godis för varje steg dom tar, utan att det blir var tredje eller femte.
På det sättet kan vi successivt kräva mer jobb för lönen.
Låt detta inte gå för snabbt. Har vi en valp eller unghund är det extra viktigt att vi fortsätter belöna för varje gång dom väljer att samarbeta med oss. Ta det inte för givet, se till att belöna flitigt så får vi tillbaka detta senare under åren!
3. Tålamod
Vi hundägare behöver tålamod, tålamod och mer tålamod. Allt från valpens naffsande till våra busiga tonåringar som testar gränser.
Tålamodet är en av nycklarna till ett bra hundägarskap. Se till att vi alltid är den som är lugna och sansade i stressiga eller frustrerande situationer och se erat värde ökar i mängder. Även träningen gynnas av detta, lita på ert träningsupplägg. Kontinuitet vinner i längden, det hunden gör ofta, blir den bra på.
4. Fasta mattider
Se till att ge maten samma tid varje dag. Detta skapar en struktur som hundarna kan förlita sig på och ställer sin interna matklocka efter. Vissa har mat som ligger framme hela dagarna där hundarna får hjälpa sig själva.
Enligt mig så missar man ett perfekt tillfälle att visa att vi är värdefulla då det är vi som kommer med maten. Vi missar även tillfället att träna samarbete och kontakt då vi kan implementera vissa beteenden som att titta på oss, sitta och att vänta, innan dom får maten. Som är grunden till att öka samarbetet och kontakten, vilket är kritiska för relationen.
Vi kan även göra maten till belöning, tar vi med oss kvällsmaten ut till träningspassen och använder den som godis kan vi hålla ner på hundens dagliga intag. Gör vi detta under mattiderna är det även stor chans att dom är hungriga och riktigt motiverade att jobba för maten.
5. Upptäck nya platser tillsammans
Människor är vanedjur. Vi hamnar ofta i mönster och gör saker som vi brukar göra. Här har vi ett perfekt tillfälle att bryta det och bygga en starkare relation med våran hund.
Om vi tar med vår hund till olika miljöer med olika underlag och nya vyer så ökar vårat värde som ägare. Att ta samma runda runt kvarteret varje dag ger inte ens nära samma stimulans som ett nytt skogsområde skulle göra.
Vi behöver inte åka långt och inte heller gå flera kilometer för att nöja hunden. Att bara vara på en plats och låt hundens nos arbeta ostört är kvalitetstid för den fyrbenta.
Behöver du tips eller hjälp – här kan du kontakta Markus Tenglund.