Hundar med problembeteende kan vara en utmaning för sina ägare och omgivningen.
– Och det handlar oftast om fem vanliga problembeteenden som inte går över av sig själva. De måste tränas bort, säger hundinstruktören Markus Tenglund.
Mycket av hundens beteenden ligger redan i deras ras och DNA. Dom är dock högst individuella och bör behandlas som just individer.
– Ofta är deras beteenden helt normala och har en grund i varför dom agerar på vissa sätt. Även om vi tänker att vissa saker Fido gör verkar helt knasiga. När vi väl tittar närmare på beteendena så finner vi ofta kopplingen och när vi gör det hittar vi oftast även en lösning, säger Markus Tenglund, hundinstruktör.

Hundinstruktören Markus Tenglund.
– Den perfekta hunden som är helt oproblematisk är lite som en enhörning, det vill säga att de allra flesta av våra fyrbenta vänner kommer som vi, med skavanker och rädslor som yttrar sig olika, säger han.
Problembeteenden uppstår alltså ofta på grund av en kombination av genetiska faktorer, brist på träning eller socialisering.
En annan vanlig utmaning är överdrivet skällande, vilket kan bero på under- eller överstimulering. Hundar som inte får tillräcklig mental eller fysisk aktivering kan utveckla destruktiva vanor eller beteenden som ett sätt att hantera sin frustration.
För att åtgärda problembeteenden är det avgörande att använda positiv förstärkning, träningstekniker och ibland professionell hjälp från en hundtränare eller beteendeterapeut. Det krävs tålamod och konsekvent arbete, men många hundar kan förbättra sina beteenden med rätt vägledning.
Markus Tenglund har under sitt arbete lyckats vända många hundar till att bli exemplariska. Här listar han några av de vanligaste problembeteenden och hur du kan tackla dom.
Här kan du kontakta hundinstruktören Markus Tenglund.
Här är 5 vanliga problembeteenden som oftast inte går över av sig själva.

Drag i koppel är bland det vanligaste problemområde som hundägare upplever.
1. Drar i koppel.
Bland det vanligaste problemområde som hundägare upplever. Det är inte något som är akut eller bedrövligt, dock så är det en sån grej som gör att det kan tära lite på relationen med hunden i längden.
Att gå promenader med sin kompis är något som ska vara givande för båda parter. Har vi en hund som drar från att vi går ut tills vi kommer hem skapar det oftast en stress och frustration för oss människor som blir en ond cirkel då hunden känner av det. Lägga tid på att träna bort detta är att rekommendera.
2. Separationsångest.
Detta bör samtliga träna på. Separationsångest är något som kommer från hundarnas flock-instinkt och är ett medfött beteende. Dom vill såklart hålla ihop flocken då det medför en trygghet.
Här behöver vi alltså lägga ner tid på att vara tydliga med att det är okej om husse eller matte går iväg en stund. Dom kommer alltid tillbaka och du kan koppla av.
Att börja smått är att föredra, det kan vara allt från att skärma av rummet så att dom kan se oss men inte direkt vara nära till att gå ut och in genom dörren och gradvis öka tiden.
3. Överstimulans.
De flesta vet att understimulans är något som kommer från att hunden inte får utlopp för sin energi. Men det finns faktiskt åt andra hållet där dom bara inte kan slappna av. Detta kan skilja sig stort bland raser men oftast är det ett beteende vi får hjälpa dom med.
Det är inte alltid bra att ha inställningen att trötta ut sin hund, speciellt i tonåren. Aktivering är självklart ett måste men det kan ibland vara bättre att träna hunden till att göra ingenting och finna sig i det.
Gör detta tidigt i hundens liv. Det kan alltså vara bättre att ta undan alla leksaker som vi tänker att dom ska trötta ut sig med. Tips är att leka och träna tillsammans och sedan låta hunden vara ifred utan leksaker för att träna in detta.

En hunds problembeteenden uppstår ofta på grund av en kombination av genetiska faktorer, brist på träning eller socialisering.
4. Hundmöten.
Det är snarlikt med drag i koppel, då detta oftast leder till stress för både hund och ägare. Den största orsaken till detta vanliga problem är att vi sätter hundarna i en onaturlig situation.
Att gå rakt fram, i ett tempo med oss utan möjlighet att vika undan eller helt hålla sig borta från andra hundar som dom inte vill möta, medför det att hunden behöver komma på egna lösningar för att hantera situationen.
Den kanske vanligaste lösningen för dom brukar vara att skälla för att skrämma bort de otäcka främlingarna. Detta kallar vi ofta för reaktivitet hos hunden.
För att hjälpa vår hund behöver vi först se anledningen samt förstå hur hunden ser på dessa möten. En reaktiv hund betyder ofta att den känner ett behov av att agera för att rädda situationen. Här kan det vara bra att kontakta en hundinstruktör för analys och planering till korrekt åtgärd.

Vissa hundar har en högre grad av resursförsvar än andra. Det är inte onaturligt när det kommer t.ex mat. Men detta är inget som bör förbises.
5. Resursförsvar.
Vissa hundar har en högre grad av resursförsvar än andra. Det är inte onaturligt när det kommer t.ex mat. Men detta är inget som bör förbises. Detta kan vara mot både hundar och människor och kan bero på flertal faktorer så som genetik eller hög stressnivå.
Man bör börja träna bort detta så fort detta beteende uppstår. Ett vanligt fel är att när hunden visar tecken på detta (morrar eller visar tänder) så drar vi oss undan. Detta medför att hunden ser att det funkar och kommer mest sannolikt fortsätta eller eskalera beteendet.
Även här skulle jag rekommendera att prata med en hundinstruktör då det ofta krävs mycket träning för att få bort detta beteende.